Zwarte gemeenschap VS is wanhoop nabij en wil hulp witte Amerikanen
Na de fatale arrestatie van de 46-jarige George Floyd is het al dagen onrustig in Amerika. Afgelopen nacht werd in verschillende steden hevig geprotesteerd tegen het politieoptreden. De zwarte gemeenschap roept nu alle witte Amerikanen op om ook in actie te komen.
"Er is de afgelopen jaren wel wat aan het veranderen over hoe witte Amerikanen over het handelen van de politie denken", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Die discussie over geïnstitutionaliseerd racisme wordt vooral in de grote steden gevoerd. Ook het gedrag van witte Amerikanen wordt nu vaker tegen het licht gehouden."
Dreiging
"Een groot deel van de zwarte gemeenschap ziet de politie niet als betrouwbare beschermer, maar als dreiging", legt Mouthaan uit. Uit vorig jaar gepubliceerd onderzoek blijkt dat de kans voor een zwarte Amerikaanse man om gedood te worden door de politie 1 op de 1000 is. "Het vernielen van het politiebureau in Minneapolis is daar een uiting van. De demonstranten vinden dat de politie hun gemeenschap vernielt".
Mouthaan denkt wel dat de demonstranten zich daarmee in de vingers snijden. "Veel Amerikanen vinden de dood van Floyd afschuwelijk, maar plunderen en het in brand steken van gebouwen keuren ze ook niet goed. De sympathie zal verschuiven van de actievoerders naar de politie die de orde daar moet herstellen."
Volgens Mouthaan is die orde volgens de zwarte gemeenschap onderdeel van het probleem. "Het herstellen van de orde wordt gezien als het herstellen van de 'witte orde' en vasthouden aan het systeem waarin zwarte Amerikanen een grotere kans lopen om gedood te worden door de politie."
Wanhoop nabij
Van Jones, politiek commentator bij CNN, zegt: "Ik heb de zwarte gemeenschap in de afgelopen twintig jaar niet zo overstuur gezien". Volgens hem zijn veel zwarte Amerikanen de wanhoop nabij. Ondanks dat de 46-jarige George Floyd meermaals om hulp riep, hield de politieagent de hele tijd zijn knie op de keel van Floyd.
De politieagent droeg een bodycam en het incident werd gefilmd. Juist dat is waar veel Amerikanen nu ongerust over zijn, stelt Jones. ''Door de bodycams zouden politieagenten niet meer buitensporig geweld kunnen gebruiken tegen verdachten, maar bij deze zwarte man maakte dat blijkbaar niets uit''.
#blacklivesmatter
De demonstranten krijgen via sociale media veel steun. Onder de hashtag 'black lives matter', zwarte levens doen er toe, reageren vele Amerikanen met afgrijzen op het optreden van de politie.
Er is bij veel mensen onbegrip dat er over de desbetreffende politieagent Derek Chauvin, al achttien klachten waren ingediend, maar hij nog altijd kon blijven werken.
'Kijk zelf eens om je heen'
Maar voor veel mensen uit de zwarte gemeenschap is de tijd van woorden voorbij. 'Als je wit bent en je ziet dit, kijk dan ook eens in je eigen omgeving', roept Jones op. 'Hoe ga jij om met de waardigheid van zwarte mensen en welke kansen bied je ze?'
De FBI en het ministerie van Justitie hebben inmiddels een onderzoek aangekondigd en door het hele land reageerden politiecommissarissen met afschuw en keuren ze de daad van de agent fel af. Ter vergelijking: bij eerder geweldsincidenten richting zwarte Amerikanen is er vanuit de politie altijd vooral gezwegen.
Het zijn signalen, maar bij de zwarte gemeenschap overheerst in het algemeen vooral nog scepsis. Volgens Jones is het nog maar de vraag wat er met het onderzoek tegen de agenten gaat gebeuren. "Zolang niet iedereen bij zichzelf nagaat waarom dit probleem er nog altijd is, heb ik er geen oplossing voor."