Door autoriteiten

Beeld slavenhandelaar Londen weggehaald: 'Wens van samenleving'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© PA MediaBeeld slavenhandelaar Londen weggehaald: 'Wens van samenleving'
RTL

Voor het Londen Museum is de achttiende-eeuwse slavenhandelaar Robert Milligan van zijn voetstuk gehaald. De autoriteiten gaven opdracht het standbeeld van de Britse slavenhandelaar te laten verwijderen. Dat gebeurde nadat er eerder deze week een beeld van een slavenhandelaar in Bristol omver werd getrokken door demonstranten.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, wil af van alle standbeelden en straatnamen in de stad die betrekking hebben op slavernij. "Het is een wens van de samenleving", schrijft de overheidsorganisatie die het beeld laat verwijderen.

Geklap en gejuich

Er werd geklapt en gejuicht toen het beeld van het voetstuk werd gehaald, zo schrijft de BBC. Eerder werd het standbeeld al beklad en werd er een 'Black Lives Matter'-protestbord om zijn nek gehangen.

Protesten VS houden aan: 'Het gaat om iets groters'
Lees ook

Protesten VS houden aan: 'Het gaat om iets groters'

Milligan was in de achttiende eeuw de eigenaar van twee suikerplantages en had ruim vijfhonderd slaven.

Pijnlijke geschiedenis

Het Londen Museum zegt in een verklaring dat het 'al lange tijd onprettig was' om het standbeeld buiten te hebben staan. "Het museum erkent dat dat het standbeeld symbool staat voor een pijnlijke geschiedenis. Milligan beging misdaden tegen de mensheid en het standbeeld negeert de pijn waar mensen nog steeds mee worstelen."

Het beeld is afgevoerd. © PA Media
Het beeld is afgevoerd.

Terwijl Milligan van zijn voetstuk werd getakeld, verzamelden duizenden mensen buiten een vestiging van de Oxford Universiteit. Zij eisen dat ook het standbeeld van imperialist Cecil Rhodes wordt verwijderd. Rhodes was een racistische en koloniale negentiende-eeuwse zakenman en politicus in Zuid-Afrika.

Duizenden betogers willen dat ook het standbeeld van Cecile Rhodes verdwijnt.© AFP
Duizenden betogers willen dat ook het standbeeld van Cecile Rhodes verdwijnt.

Burgemeester Khan spreekt van een 'onprettige geschiedenis' die de stad Londen heeft met slavernij:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het beeld van Milligan kwam weer in beeld nadat eerder deze week in Bristol een beeld van slavenhandelaar Edward Colston omver werd getrokken door demonstranten. Colston was een zeventiende-eeuwse zakenman, parlementslid en filantroop die een groot deel van zijn vermogen verdiende met de slavenhandel. Het beeld werd het water van de haven ingegooid.

In het Engelse Bristol hebben demonstranten een standbeeld van Edward Colston neergehaald en in een rivier gegooid.

Er zijn echter ook mensen die het beeld missen en vinden dat Colston belangrijk was voor de ontwikkeling van Bristol. De Britse kunstenaar Banksy heeft daarom op Instagram een alternatief voor het standbeeld gepresenteerd. Banksy, wiens identiteit nog altijd een geheim is, zou zelf uit de havenstad Bristol komen.

'Zo is iedereen blij'

Hij oppert om het beeld uit het water te halen en weer terug te zetten. Hij wil dan wel een aantal touwen om de nek van Colston toevoegen en standbeelden van demonstranten die het beeld omver trekken. "Zo is iedereen blij en herdenken we een gedenkwaardige dag."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
RacismeDemonstratiesSlavernijGroot-Brittannië