Nieuwe lockdown in noorden Engeland, versoepelingen uitgesteld
Het coronavirus grijpt ook in Engeland weer om zich heen. Door een stijgend aantal nieuwe besmettingen worden versoepelingen die morgen zouden ingaan uitgesteld. "Het spijt me heel erg, maar we kunnen het risico gewoon niet nemen", zegt premier Boris Johnson.
De belangrijkste besmettingshaard ligt nu in het noorden van Engeland. Voor de Britse premier Johnson reden om 'het rempedaal in te trappen om het virus onder controle te houden'. Niet alleen worden versoepelingen uitgesteld, ook gelden er sinds gisterenavond strengere lockdownregels voor meer dan vier miljoen Britten in onder meer de regio Manchester.
Verschillende huishoudens mogen niet meer bij elkaar op bezoek, niet in de tuin en niet binnenshuis. Opvallend is dat mensen wel naar de pub, kerk, moskee of een restaurant mogen. Maar dan moet je ook als gezin bij elkaar blijven en niet mengen met anderen.
In Engeland zouden morgen weer bowlingbanen, casino's en theaters open gaan. Ook mochten er weer kleine bruiloften gehouden worden. Maar dat is allemaal uitgesteld tot zeker half augustus.
Chaotische regelgeving
Vanaf 8 augustus geldt er ook nog eens een mondkapjesplicht in musea, bioscopen en gebedshuizen. Eerder werden mondkapjes verplicht in bijvoorbeeld winkels. Johnson belooft dat de politie strenger gaat controleren.
Volgens correspondent Anne Saenen zijn al die regels voor veel Britten inmiddels wat chaotisch. "Eerst waren de regels relatief eenduidig, maar nu gelden er verschillende regels voor verschillende gebieden en landen binnen het Verenigd Koninkrijk."
Ook veranderen regels soms. "Eerst moest je twee meter afstand houden van elkaar, toen was er discussie of dat één meter moest worden en nu is het officieel 'twee meter afstand waar het kan'", aldus Saenen. "Britten raken beetje in de war door de communicatie van de overheid en gaan daarom een eigen draai aan de regels geven. Ze weten niet goed meer waar ze aan toe zijn."
Geen tweede golf
Volgens Boris Johnson is er nog geen sprake van een tweede golf in Groot-Brittannië. "Maar we zien nu een waarschuwingslampje knipperen op het dashboard", zo waarschuwt de premier. Gisteren telde Groot-Brittannië in één dag 847 besmettingen, het hoogste aantal sinds 28 juni.
Zeker 46.000 Britten zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Een van de hoogste dodenaantallen van Europa. "Veel Britten zijn te zwaar en hebben een slechte gezondheid", aldus Saenen. "Maar ook zijn er fouten gemaakt. Om plek te maken in ziekenhuizen werden oudere mensen overgeplaatst naar verzorgingshuizen. Ze namen het coronavirus mee." Het maakt ook dat Britten weinig vertrouwen hebben in de crisisaanpak van de regering Johnson.
Op de limiet
Correspondent Saenen ziet in Londen dat mensen het leven maar langzaam oppakken. "Het is iets drukker op straat, er is meer verkeer, maar de angst zit er nog goed in." De hoofdstad is dan ook veel rustiger dan normaal. "Het centrum van Londen drijft op kantoorbanen, maar veel mensen werken thuis. Ze zijn huiverig om terug te keren naar kantoor."
De Britse economie is hard getroffen. Veel winkels en horeca zijn nog dicht, toerisme ligt op zijn gat. De regering van Johnson balanceert nu tussen versoepelingen en een tweede coronagolf. "We weten allemaal dat we tot het uiterste moeten gaan om de samenleving en economie te heropenen, zonder dat het virus weer vaart krijgt", aldus de hoge Britse gezondheidsadviseur Chris Whitty. "We zitten waarschijnlijk nu bijna op de limiet van wat we kunnen doen wat betreft het openen van de samenleving."