Feest en opluchting

Hoe gaat het nu met China, waar de corona-ellende begon?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPHoe gaat het nu met China, waar de corona-ellende begon?
RTL

Foto's en een video van duizenden feestvierende Chinezen, zonder mondkapjes dicht opeengepakt in een waterpark in Wuhan, leidden wereldwijd tot ophef. Vooral omdat het coronavirus juist daar zijn oorsprong vond. China vindt de kritiek onterecht, want het land zegt het virus helemaal onder controle te hebben. Hoe hebben ze dat gedaan?

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Nauwelijks nieuwe besmettingen

Het is natuurlijk ook niet leuk dat op veel plekken in de wereld nog veel strenge maatregelen van kracht zijn, terwijl juist op de plek waar het virus vandaan komt alles weer lijkt te mogen. Maar China heeft wel een punt: het virus lijkt in dat land vrijwel volledig onder controle.

Op een bevolking van 1,4 miljard zijn de afgelopen 24 uur maar 33 nieuwe besmettingen gemeld. En nieuwe besmettingen komen volgens China heel vaak uit het buitenland.

Cijfers Corona

Totaal aantal besmettingen

China90.013
VS5.431.046
Nederland63.911

Aantal doden

China4713
VS170.640
Nederland6166

Nieuwe besmettingen afgelopen 24 uur

China33
VS37.908
Nederland487

Bron: WHO

Sinoloog Li-Anne Krol snapt de ophef over de foto van het waterpark in Wuhan: "Als wij hier zoiets zouden doen, dan zouden we gelijk een preek krijgen, maar in China is het nu een heel andere situatie. Toen ze het virus daar eenmaal gingen aanpakken, gebeurde dat met harde hand en gingen ze in een strenge lockdown. Dat heeft goed geholpen, ze lopen nu voor op ons."

Rigoureuze aanpak

Li-Anne Krol woonde vijf jaar in Peking en Shanghai en keerde afgelopen februari terug naar Nederland. "Ik maakte drie weken lockdown mee in China en toen drie weken lockdown in Nederland, dat was een wereld van verschil. In China wordt het heel rigoureus aangepakt. Daar wordt heel gemakkelijk ergens een klap op gegeven. Dan worden bijvoorbeeld mondkapjes verplicht en dan kom je ook nergens meer binnen zonder mondkapje. Discussie zoals in Nederland is er nauwelijks."

Daarnaast wordt in China wordt massaal getest, een quarantaine gaat daar niet op vrijwillige basis en de gangen van mensen worden nagegaan via QR-codes.

© AFP

Krol: "Het is geen specifieke corona-app, maar gekleurde QR-codes. Deze zijn verbonden aan WeChat of Alipay, alom gebruikte apps in China. Deze QR-code is verplicht om bijvoorbeeld met de metro of trein te reizen. Omdat hij verbonden is aan je persoonlijke account, kunnen je gangen worden gevolgd. En als je bij iemand in de buurt bent geweest die corona heeft, dan kunnen ze dat natrekken en krijg je een rode code, in plaats van groen."

Dat heeft natuurlijk een keerzijde, want hoe zit het met de privacy? "De privacy van mensen in China is toch al heel beperkt. Ik zeg niet dat het goed is, ik ben blij dat we hier in Nederland meer op dat soort zaken letten, maar omdat ze in China verder kunnen ingrijpen, is dat wel erg effectief."

Het normale leven

De door de Chinese staat gesteunde krant Global Times schrijft: "Wuhan verwelkomt nu een instroom van toeristen en de economie wordt weer tot leven gewekt. Volgens inwoners niet alleen een teken dat de stad weer terugkeert naar het normale leven, maar ook een signaal aan andere landen die met het virus worstelen dat strikte preventieve maatregelen goed werken."

Lees meer over
WHOCoronavirusChina