Donkere toon

Republikeins congres: alles uit de kast om Biden aan te vallen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPRepublikeins congres: alles uit de kast om Biden aan te vallen
RTL

De eerste avond van het Republikeinse partijcongres in de Verenigde Staten stond vooral in het teken van harde aanvallen op Joe Biden. "De Democratische kandidaat werd omschreven als iemand die van de VS een socialistisch land wil maken en de vrijheid van meningsuiting wil afschaffen", vertelt correspondent Erik Mouthaan. "Het is de vraag of dat argument aanslaat."

Volgens Mouthaan denken de meeste Amerikanen namelijk dat Biden een gematigde man is. "Maar als je iets maar vaak genoeg herhaalt, komt een boodschap soms aan", vertelt hij.

Kansen van minderheden

De sprekers op het partijcongres prezen Trump onder meer voor zijn aanpak van de pandemie en voor dat wat hij zou hebben gedaan voor de kansen van minderheden.

Deze week houden de Republikeinen een partijcongres, maar waarom?
Lees ook

Deze week houden de Republikeinen een partijcongres, maar waarom?

Nadat Trump officieel tot kandidaat was genomineerd, verscheen de president in een video vanuit het Witte Huis met zorgmedewerkers aan zijn zijde. "Dit zijn fantastische werkers die ons zo veel hebben geholpen met het coronavirus", zei Trump. Hij refereerde opnieuw aan het coronavirus als het 'Chinavirus'.

'Wraakzuchtige menigtes'

Volgens Mouthaan was de toon tijdens het congres donker, met woorden als 'oorlogsgebieden' en 'wraakzuchtige menigtes'. "Er werd gezegd dat Democraten willen tegenhouden dat mensen naar de kerk gaan en dat zij gewelddadige criminelen zullen vrijlaten."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Trumps zoon, Donald junior, prees zijn vader voor het instellen van een inreisverbod voor Chinezen nadat het coronavirus 'dankzij de Chinese communistische partij'" was uitgebroken.

"De president ondernam snel actie. Joe Biden noemde hem daarom een racist en een xenofoob. Zij plaatsten politieke correctheid boven de veiligheid van het Amerikaanse volk."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wat duidelijk is: Amerika is tot op het bot verdeeld. "Dat blijkt ook op de conventies", vertelt Mouthaan. "De Democraten schetsten vorige week het beeld dat de democratie in het geding is en Trump het land om zeep wil brengen. Republikeinen zeggen dat de Democraten tegen vrijheid zijn. De kampen haten elkaar duidelijk."

Lees meer over
Donald TrumpJoe BidenDonald Trump jr.Ivanka TrumpMelania TrumpRepublikeinse partijAmerikaanse verkiezingenVerenigde Staten