Bevindingen zeer opvallend

Oppositieleider Navalny vergiftigd met novitsjok: vier vragen en antwoorden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAOppositieleider Navalny vergiftigd met novitsjok: vier vragen en antwoorden
RTL

Zeer opvallend, noemt Ruslandcorrespondent Eva Hartog de bevindingen van het Duitse ziekenhuis waar Aleksej Navalny wordt behandeld. Vandaag werd bekend dat de Russische oppositieleider is vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Vier vragen en antwoorden over de kwestie.

1. Welke conclusies kunnen we nu trekken?

Er zijn twee belangrijke conclusies te trekken. zegt Ruslandcorrespondent Hartog. "Ten eerste: Navalny is vergiftigd. Dat vermoeden was er al maar nu zijn de Russische verklaringen dat hij aan een stofwisselingsstoornis lijdt nog ongeloofwaardiger. Ten tweede: novitsjok haal je niet zomaar bij de apotheek."

"Dat Duitsland novitsjok nu aanmerkt als oorzaak suggereert ofwel dat hooggeplaatste mensen, waarschijnlijk uit de Russische veiligheidsdiensten, betrokken zijn geweest bij Navalny's vergiftiging. Of dat meer mensen toegang hebben tot deze stof, en dat is even zorgwekkend."

Duitse regering: Russische oppositieleider Navalny vergiftigd met zenuwgas
Lees ook

Duitse regering: Russische oppositieleider Navalny vergiftigd met zenuwgas

2. Waar kennen we novitsjok van?

"Poetin had net zo goed zijn handtekening eronder kunnen zetten", schreef iemand uit het team van Navalny op Twitter. Ook Hartog noemt de vergiftiging met novitsjok 'zeer opvallend'.

In 2018 werden de Russische ex-spion Sergej Skripal en diens dochter met hetzelfde dodelijke zenuwgas vergiftigd in het Britse Salisbury. De twee overleefden het ternauwernood.

Groot-Brittannië wees twee Russische mannen aan als hoofdverdachten en is ervan overtuigd dat het Kremlin achter deze aanslag zit. Nu duidelijk is geworden dat Navalny is vergiftigd met dezelfde stof als de Skripals worden de verdachtmakingen richting Rusland sterker.

3. Waarom hebben de daders de sporen niet gewist?

"Dat is op dit moment gissen", zegt Hartog. Er zijn twee voor de hand liggende mogelijkheden. "De eerste is dat de daders ervan uit gingen dat ze ermee weg konden komen en dat de stof niet meer traceerbaar zou zijn. Een andere mogelijkheid is dat de veiligheidsdiensten roekeloos te werk zijn gegaan en bereid waren grote risico's te nemen. Dit hebben we eerder in de Skripalzaak ook gezien. Maar zeker weten doen we het niet."

4. Hoe heeft Rusland gereageerd?

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de beweringen dat Navalny is vergiftigd met novitsjok nergens op gebaseerd en is het een onderdeel van een 'informatiecampagne' tegen Rusland.

Wel zou het Kremlin belangstelling hebben om 'volledig samen te werken en data te ruilen met Duitsland'. Volgens een woordvoerder van het Kremlin duiden Russische tests niet op vergiftiging.

Navalny ligt in coma in een ziekenhuis in Berlijn. Duitsland heeft Rusland om opheldering gevraagd.
Lees meer over
Aleksej NavalnyDuitslandRusland