Bewijs veiliggesteld

Medewerkers Navalny filmden flesjes met novitsjok op hotelkamer

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Aleksej NavalnyMedewerkers Navalny filmden flesjes met novitsjok op hotelkamer
RTL

Medewerkers van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny hebben de flesjes gefilmd waarop later het zenuwgif novitsjok werd gevonden. Dit gebeurde bij het veiligstellen van het bewijs in Navalny's hotelkamer, vlak nadat bekend werd dat hij ineens doodziek was geworden.

De flesjes zijn te zien in een koortsachtig filmpje dat Aleksej Navalny op zijn Instagramaccount heeft gezet. Het zijn beelden uit zijn hotelkamer in de Siberische stad Tomsk. Daar was Navalny op 20 augustus 2020 net vertrokken naar Moskou, toen hij in het vliegtuig opeens het bewustzijn verloor en begon te stikken.

Hotelkamer leeghalen

Een aantal medewerkers van Navalny was nog in Tomsk toen dat nieuws naar buiten kwam. Samen met een advocaat gingen ze naar de hotelkamer waar Navalny had geslapen. Daar namen ze alles mee dat ook maar enig bewijs zou kunnen opleveren. Dat is het moment dat we zien op de nieuwe Instagramvideo.

(tekst gaat verder onder de video)

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een van de dingen die in de video worden uitgelicht, zijn de plastic flesjes met water. Die komen van het hotel, aldus Navalny's bijschrift bij de video. Navalny zegt dat zijn mensen niet veel hoop hadden dat de verzamelde spullen iets aan bewijs zouden opleveren. Toch werden de spullen maar overgedragen aan de doktoren in Duitsland, waar Navalny herstelt.

Russisch zenuwgif

Twee weken later werd juist op een flesje water uit het hotel in Tomsk sporen gevonden van novitsjok. Dat is een zenuwgif van Russische makelij. Deze bevinding doen niet alleen Duitse onderzoekers, ook laboratoria in Frankrijk en Zweden hebben inmiddels bevestigd dat het om novitsjok gaat.

Dankzij het filmpje weten we nu dat Navalny al in het hotel is vergiftigd en niet, zoals eerder werd gedacht, door een kopje thee op de luchthaven.

Dat de Russsiche oppositieleider juist met novitsjok is vergiftigd, betekent veel. Novitsjok is een zeer gevaarlijk zenuwgif dat voor zover bekend alleen in bezit is van de Russische autoriteiten. Novitsjok werd ook gebruikt bij de vergiftiging van de Russische ex-dubbelspion Skripal en zijn dochter in 2018 in Engeland. Beiden overleefden het maar net.

Correspondent Eva Hartog sprak met de Navalny-campagne in Novosibirsk.
Navalny deelt voor het eerst foto vanuit het ziekenhuis na vergiftiging
Lees ook

Navalny deelt voor het eerst foto vanuit het ziekenhuis na vergiftiging

Lees meer over
Aleksej NavalnyRuslandDuitsland