Amerikaanse verkiezingen

Waarom Trump als de dood is om te verliezen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAWaarom Trump als de dood is om te verliezen
RTL

Nog steeds weigert president Donald Trump te erkennen dat hij de verkiezingen heeft verloren. 'Joe Biden heeft de verkiezingen gestolen' en 'de verkiezingen zijn gemanipuleerd', twittert hij. Aanwijzingen dat er daadwerkelijk is gefraudeerd zijn er niet. Integendeel: het zouden zelfs de veiligste verkiezingen ooit zijn.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dat Trump alles op alles zet om niet te verliezen, is logischer dan je op het eerste gezicht zou denken. En dit is waarom.

1. Er liggen meerdere rechtszaken klaar

Op het gebied van rechtszaken is Trump zeker geen onbekende. Als zakenman heeft hij er meer dan 4000 gevoerd. Toen Trump in 2016 president werd, werden lopende rechtszaken een halt toegeroepen. Dat had te maken met de onschendbaarheid die hij op dat moment cadeau kreeg. Een zittend president kan in de Verenigde Staten niet vervolgd worden. Wordt die president op een gegeven moment weer burger, dan geldt die onschendbaarheid niet meer.

Een aantal rechtszaken dat nu nog op Trump wacht, stamt uit de tijd van voordat hij president werd. Met het verlies van de verkiezingen verliest Trump zijn onschendbaarheid. En dus kunnen die rechtszaken nu weer van de plank. 

De aanklachten tegen Trump lopen behoorlijk uiteen. Van niet-betaalde salarissen en belastingfraude, tot beschuldigingen van seksueel misbruik en zwijggeld dat Trump betaald zou hebben voor affaires met pornosterren.

Een van de meest spraakmakende beschuldigingen is die van Summer Zervos. Zij was was ooit deelnemer aan Trumps realityshow 'The Apprentice'. Ze stelt dat Trump haar tijdens de opnames van de show heeft aangerand. Vorig jaar voegde ook de Amerikaanse journaliste E. Jean Carrol zich bij Summer. Zij claimt dat Trump haar in de jaren negentig heeft verkracht.

Summer Zervos beschuldigt Donald Trump van aanranding© ANP
Summer Zervos beschuldigt Donald Trump van aanranding

Volgens Amerikacorrespondent Erik Mouthaan kunnen de rechtszaken rondom deze vrouwen nadelig voor Trump uitpakken, maar de meest gevaarlijke rechtszaken gaan volgens Mouthaan over Trumps bedrijf. "Als bewezen wordt dat Trump Inc. stelselmatig belastingen ontdook en loog tegen verzekeraars dan zou het bedrijf flink beboet kunnen worden. Trump zou als CEO zelfs een celstraf kunnen krijgen."

De Amerikaanse krant The New York Times deed diepgravend onderzoek naar het financiële verleden van de president. De krant onthulde dat Trump in 2016 en 2017 slechts 750 dollar aan inkomstenbelasting betaalde. Dat zijn de jaren waarin Trump al als president in het Witte Huis zat. Duidelijk is dat het einde van zijn presidentschap Trump waarschijnlijk geld gaat kosten. Veel geld.

2. Trump moet honderden miljoenen aan schulden afbetalen

Trump heeft naast de vermeende belastingfraude bergen schulden openstaan. Zo sloot hij een lening af van 100 miljoen dollar voor de bouw van één van zijn Trump Towers. Die lening moet hij in 2022 afbetaald hebben. Uit de publicaties van The New York Times blijkt dat Trumps totale schuld zeker 400 miljoen dollar is. The Financial Times schat zijn schulden zelfs op 900 miljoen dollar. De eventuele inkomstenbelasting die Trump nog met terugwerkende kracht moet betalen zit daar niet bij inbegrepen. 

Volgens Forbes is Donald Trump zo'n 2,5 miljard dollar waard en zou hij bijvoorbeeld een deel van zijn hotels kunnen verkopen. Maar met de zaken gaat het - mede vanwege corona - niet zo best. Erik Mouthaan: "De hotels en golfbanen van Trump zijn op dit moment verlieslijdend. De vraag is of de naam 'Trump' niet al te veel beschadigd is. De helft van mensen in de Verenigde Staten zal never nooit geld uitgeven aan een bedrijf met die naam. De meeste schulden die Trump heeft, lopen via de Deutsche Bank. Die bleef in hem investeren, ook al gingen zijn bedrijven herhaaldelijk failliet. De bank is op de vingers getikt, nog voordat Trump president werd. De vraag is wie hem nu nog geld wil lenen."

Protestbord bij een Trump Tower in Chicago© ANP
Protestbord bij een Trump Tower in Chicago

Een faillissement is volgens Mouthaan niet uit te sluiten. Maar daar voegt hij wel aan toe: "Trump is een slimme zakenman en er hebben meer dan 75 miljoen mensen wel op hem gestemd. Hij overweegt een tv-zender op te richten en een soort betaalde streamingapp. Als hij snel een nieuwe inkomstenstroom vindt, kan hij zijn bedrijf redden."

3. Voor Trump is verliezen een doodzonde

Onlangs bracht een nicht van Donald Trump - Mary Trump - een vernietigend boek uit over haar familie. In haar boek schrijft Mary Trump, die psycholoog is, hoe Donald als kind door zijn vader veel angst is bezorgd. "Donald onderging ontberingen die hem voor de rest van zijn leven zouden beschadigen", schrijft ze. En: "Verliezen was een doodzonde binnen de familie."

Dat Trump niet zo'n goede verliezer is, onderschrijft hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos. In een eerder gepubliceerd artikel zei hij: "Het woord loser komt vaak voor in de tweets van Trump. Hij is al jaren bezig met mensen indelen in winnaars of verliezers. Als je steeds in die twee categorieën denkt, kan het lastig zijn om toe te geven dat je zelf soms ook een verliezer bent."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wat zeker is: Donald wil succes uitstralen. Erik Mouthaan: "Hij wil zijn inmiddels overleden vader bewijzen dat hij daadwerkelijk succesvol is. Daarnaast heeft de president een houding van 'als ik het niet kan hebben, dan kan niemand het hebben'. Hij heeft er geen moeite mee om om het vertrouwen in de democratie te beschadigen om er zelf maar beter uit te komen."

Volgens Erik Mouthaan kan die ontkennende houding hem vanuit een strategisch oogpunt zelfs nog wat opleveren: 'De president weet hoe treurig zijn aanhangers zijn dat hij niet herkozen is. Hij heeft besloten hen het onjuiste beeld te geven dat er fraude gaande is. Trumps aanhangers zullen zich daardoor niet neerleggen bij de uitslag. En als je een immense groep kiezers boos houdt, kun je ze in de toekomst mobiliseren."

Lees meer over
Donald TrumpAmerikaanse verkiezingenVerenigde Staten