De beste aller tijden?

Voetbalmagie, drugsgebruik en wat niet meer: het bewogen leven van Maradona

Door Thomas Bosman··Aangepast:
© EPAVoetbalmagie, drugsgebruik en wat niet meer: het bewogen leven van Maradona
RTL

Het overlijden van Diego Maradona zorgt voor ontsteltenis in de voetbalwereld en ver daarbuiten. De Argentijnse voetballer wordt gezien als één van de beste aller tijden, maar hij was veel meer dan dat. Wat maakte Maradona zo bijzonder?

Oogverblindend, berucht, buitengewoon, geniaal, schandalig. Zomaar wat termen die de ronde doen over de overleden voetballegende. De weergaloze voetballer stond bekend als een flamboyante verschijning, zowel binnen als buiten het veld.

Diego Maradona (60) overleden na hartstilstand
Lees ook

Diego Maradona (60) overleden na hartstilstand

We kennen Maradona vooral van zijn glansrol bij het WK in 1986, waarbij hij Argentinië hoogstpersoonlijk aan de wereldtitel hielp. Een jaar later schoot hij het Italiaanse Napoli naar de eerste landstitel in de clubhistorie, wat hem ongekende populariteit bezorgde.

Hoe het begon

Zestig jaar geleden werd Diego Armando Maradona geboren in Villa Fiorito, een sloppenwijk nabij Buenos Aires. Hij ontsnapte aan de armoede door de snel ontdekte aanwezigheid van zijn voetbaltalent.

Van jongs af aan toonde Maradona zijn kunsten bij zijn club en de nationale elftallen. Slechts 16 jaar en 120 dagen was de Argentijn toen hij zijn debuut maakte in het nationale elftal.

Van Argentinië tot Napoli, wereldwijd zijn voetbalfans bedroefd. Zo zag zijn leven eruit.

Een ‘magische voetballer met een rafelrandje’, zo omschrijft voetbalverslaggever Simon Zwartkruis van Voetbal International hem. "Een voetballer waar je mond van openvalt, die heb je er niet veel in ons vak."

Via topclub Boca Juniors brak hij in het seizoen 1981 door in eigen land. Een jaar later kocht FC Barcelona hem, waar hij tot 1984 bleef. Hij vertrok naar Napoli, waar hij in 1987 en 1990 zijn mooiste momenten beleefde. Tweemaal schoot hij die club naar de landstitel, meteen de laatste titels ooit voor die club.

"In Napels wordt hij aanbeden, het gaat altijd over hem", zegt Zwartkruis. "Waarom? Omdat niemand ooit nog deed wat hij voor de club heeft gedaan."

Keerzijde

Maar het succes had ook een keerzijde. "Het heeft geleid tot allemaal excessen in drugsgebruik", zegt Emile Schelvis, kenner van het Italiaanse voetbal.

"Er werd gezegd dat hij geen sieraad meer voor het voetbal was, maar laat ik vooral de voetballer Maradona centraal stellen: hij heeft de club veel gebracht."

Erelijst

Persoonlijke titels:

  • Argentijns voetballer van het jaar: 1979, 1980, 1981 en 1986
  • Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar: 1979, 1986, 1989, 1990, 1992
  • FIFA Golden Ball Award: 1986
  • FIFA Beste voetballer van de eeuw: 2000
  • Doelpunt van de eeuw: 2002 (de 2-1 tegen Engeland in 1986)

Clubs en land:

  • Met Boca Juniors landskampioen in Argentinië (1981)
  • Met FC Barcelona de Copa del Rey, Supercopa en Copa de la Liga (allen 1983)
  • Met Napoli landskampioen (1987, 1990), de UEFA Cup (1989), de Coppa Italia (1987) en de Supercoppa Italiana (1990)
  • Met Argentinië het WK voetbal: winst in 1986 en tweede in 1990

In Argentinië bleef Maradona ongekend populair. "Hij was natuurlijk allesbehalve perfect", zegt Zuid-Amerika-correspondent Sandra Korstjens. "Hij heeft te maken gehad met verschillende verslavingen en vertoonde opvallend gedrag."

"Maar juist dat hielp wel bij zijn populariteit. Het maakte hem ook een beetje mens. Hij had ook zwakke punten en daar zijn Argentijnen gevoelig voor", zegt Korstjens.

Zwartkruis bezocht een aantal jaar geleden Buenos Aires en kwam er ter plekke pas achter wat de impact van Maradona was. "Het was eigenlijk een soort rock-‘n-roll figuur. Dat voegt nog iets extra’s toe aan het verhaal."

128 kilo

Op 37-jarige leeftijd stopte Maradona met voetballen. Zijn drugsgebruik en alcoholverslaving leidde tot verschillende gezondheidsproblemen. Op een gegeven moment woog hij 128 kilo en kreeg hij in 2004 te maken met een zware hartaanval. Hij belandde op de intensive care.

In de kwartfinale op het WK van 1986 scoorde hij tegen Engeland met zijn hand. Achteraf gaf hij aan dat de treffer 'voor de helft van Maradona kwam en voor de helft van God'.

Desondanks keerde Maradona terug als trainer en werd hij in 2008 benoemd als bondscoach van Argentinië. Hij trainde nog een aantal clubs, maar haalde vooral de krantenkoppen met opvallend gedrag buiten het veld.

Toch zal Diego Maradona onthouden worden als de weergaloze voetballer die voor magie op het veld zorgde. Zwartkruis: "Hij heeft ons zoveel gebracht en mensen over heel de wereld geïnspireerd."

Lees meer over
Diego MaradonaArgentinië

Laatste video's van RTL Nieuws

Premier Schoof bevestigt komst Trump naar NAVO-top: 'Heel belangrijk'
Tijdens telefoongesprek

Premier Schoof bevestigt komst Trump naar NAVO-top: 'Heel belangrijk'