Spelers van veld

Champions League-duel stilgelegd: 'Voor racisme is geen plaats'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPChampions League-duel stilgelegd: 'Voor racisme is geen plaats'
RTL

Het Champions League-duel tussen Paris Saint-Germain (PSG) en Basaksehir is gisteravond stilgelegd vanwege een racistische opmerking. Die zou langs de kant van het veld zijn gemaakt door de vierde official, waarna onrust ontstond en spelers het veld afliepen. "Voor racisme, en discriminatie in al zijn vormen, is geen plaats in het voetbal", meldt de UEFA.

De Europese voetbalbond stelt daarom een onderzoek in en wil weten wat er precies is gebeurd tijdens het duel. De wedstrijd werd al na dertien minuten stilgelegd en Pierre Webó, de assistent-trainer van de Turkse partij Basaksehir, werd weggestuurd met een rode kaart.

Onrust op het veld

Er ontstond vervolgens onrust op het veld, toen spelers van Basaksehir hoogte kregen van wat er precies was gebeurd. De vierde official, de Roemeen Sebastian Coltescu, zou vanaf de zijlijn een racistische opmerking hebben gemaakt richting Webó, voordat deze werd weggestuurd.

De Roemeense vierde official, Sebastian Coltescu, die de racistische opmerking zou hebben gemaakt.© ANP
De Roemeense vierde official, Sebastian Coltescu, die de racistische opmerking zou hebben gemaakt.

Het is niet precies duidelijk wat Coltescu zou hebben gezegd, maar verschillende media berichten dat hij 'die zwarte daar' naar Webó zou hebben geroepen. Het team van Basaksehir besloot vervolgens niet verder te willen spelen.

Vandaag verder

De organisatie probeerde de wedstrijd nog te hervatten met een vierde official langs de lijn. De videoarbiter, die ook in het stadion was, zou die rol over kunnen nemen. De Turken gingen daar echter niet mee akkoord en liepen het veld af. Ook de Fransen stopten toen met de wedstrijd.

De voetbalbond besloot later op de avond dat de wedstrijd vandaag om 18.55 uur wordt uitgespeeld. De Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie zal die wedstrijd fluiten, heeft de UEFA vannacht bekendgemaakt. De stand was nog 0-0 op het moment dat de wedstrijd gisteravond werd stilgelegd.

Het duurde enkele uren voordat de UEFA inhoudelijk reageerde, maar inmiddels heeft de voetbalbond laten weten een grondig onderzoek in te stellen. "Voor racisme, en discriminatie in al zijn vormen, is geen plaats in het voetbal", schrijft de UEFA.

'No To Racism'

De UEFA voert al jarenlang campagne tegen racisme. Basaksehir zette al kort nadat de wedstrijd was stilgelegd de slogan van de UEFA op Twitter: "No To Racism". De Turkse club is boos dat juist een UEFA-official zich schuldig maakt aan racisme. De Turkse president Erdogan riep via Twitter de UEFA op om stappen te nemen.

Door de zege van RB Leipzig op Manchester United (3-2) is de Franse club PSG al verzekerd van een vervolg in de Champions League, ongeacht de uitslag van de wedstrijd tegen Basaksehir.

Reactie spelersvakbond: 'Historische vorm van solidariteit'

De internationale spelersvakbond FIFPRO heeft de voetballers van Paris Saint-Germain en Basaksehir geprezen voor hun beslissing om van het veld te lopen na het incident. 

"Racistisch of discriminerend taalgebruik hoort niet thuis in onze sport", schrijft de spelersvakbond op Twitter. "Wat Basaksehir en PSG hebben laten zien, is dat voetballers dit niet tolereren. Dit moet uitgebreid onderzocht worden"

FIFPRO meldt verder dat deze historische vorm van solidariteit van de teams volledig ondersteunt.

De KNVB wil racisme in het Nederlandse voetbal gaan aanpakken: 'Het is nu in elk geval bespreekbaar', zegt Gullit.
Lees meer over
Recep Tayyip ErdoganUEFARacismeChampions LeagueParis Saint-Germain