Na oproep Biden

Trump tegen rebellerende aanhangers in Washington: 'Ga naar huis'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyTrump tegen rebellerende aanhangers in Washington: 'Ga naar huis'
RTL

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn aanhangers in en rondom het Capitool in Washington opgeroepen naar huis te gaan. Met geweld waren eerder tientallen relschoppers het gebouw binnengedrongen waar het Amerikaanse parlement zetelt.

Trump doet zijn oproep in een filmpje op Twitter. Het land heeft 'vrede' nodig, zegt hij daarin. Maar tegelijkertijd geeft hij aan dat hij nog steeds vindt dat de verkiezingsoverwinning hem is ontstolen:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De oproep van Trump kwam een paar minuten nadat aankomend president Biden hem in een toespraak had gevraagd een eind te maken aan de chaos bij het parlementsgebouw.

'Aanval op de democratie'

Biden zei dat Trump hen in een tv-toespraak moest opdragen het oproer meteen te staken. Biden sprak van een aanval op de democratie. De chaos rondom het Capitool is volgens hem niet maatgevend voor de situatie in het land, maar zou worden veroorzaakt door 'een klein aantal extremisten'. 

Biden noemde de bestorming van het Capitool een 'donker moment' en een 'vreselijke vertoning'. Het maakt uit wat een president daarover zegt, benadrukte Biden. "Op zijn best kunnen woorden inspireren. Op zijn slechtst kunnen woorden opruien."

'Rechtsstaat herstellen'

Biden zei ook dat de bestorming niet weergeeft waar Amerika voor staat. "In de komende vier jaar moeten we democratie, fatsoen, eer, respect en de rechtsstaat herstellen. Amerika staat voor eer, fatsoen, respect, tolerantie."

"Wat moeten onze kinderen denken?" zei aankomend president Biden onder meer, reagerend op de chaos in Washington.

In Washington is intussen de Nationale Garde ingeschakeld, maar rondom de parlementsgebouwen gaan de betogers door. De Trump-aanhang zou van plan zijn de nacht er door te brengen, hoewel de burgemeester van Washington heeft aangekondigd dat vanaf 18 uur (plaatselijke tijd) een avondklok geldt.

Politie bevestigt dood agent, vijfde dode als gevolg van Capitool-bestorming
Lees ook

Politie bevestigt dood agent, vijfde dode als gevolg van Capitool-bestorming

Lees meer over
Donald TrumpAmerikaanse verkiezingenBestorming CapitoolVerenigde Staten