Onbegrip en woede

QAnon-aanhangers in de war na inauguratie Biden

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Getty ImagesQAnon-aanhangers in de war na inauguratie Biden
RTL

Aanhangers van de complottheorie QAnon zijn verward achtergebleven na de inauguratie van Joe Biden. Wekenlang werd gespeculeerd dat 'The Great Awakening', het moment waarop veel Democraten gearresteerd zouden worden, vandaag zou plaatsvinden. Maar daar kwam niks van terecht, en Biden werd gewoon president.

Voor wie er niet bekend mee is: QAnon is een onbewezen complottheorie die de afgelopen jaren veel aanhangers erbij heeft gekregen. Volgers denken dat er een geheime elite van satanistische pedofielen is die kinderen misbruiken en hun bloed drinken. Trump zou achter de schermen vechten tegen deze 'Deep State'.

Uit onderzoek van Facebook in augustus vorig jaar bleek dat er duizenden QAnongroepen en -pagina's op het platform actief waren, met miljoenen volgers. Ook in Nederland heeft de theorie aanhangers: Twitter heeft onlangs nog 200 Nederlandse Qanon-accounts verwijderd

Al lange tijd wachten de aanhangers op de dag waarop deze elite, die grotendeels zou bestaan uit filmsterren, Democratische politici en andere beroemdheden, in groten getale wordt gearresteerd. De laatste weken ging het verhaal dat dit op 20 januari (bij de inauguratie van Biden) zou gebeuren, en Trump toch een tweede termijn als president zou gaan dienen. 

QAnon in Nederland: een parapluterm waaronder steeds meer complotdenkers zich verzamelen
Lees ook

QAnon in Nederland: een parapluterm waaronder steeds meer complotdenkers zich verzamelen

Trump naar Florida

Volgens The New York Times is er veel verwarring na een vlekkeloos verlopen inauguratie van Joe Biden en het vertrek van Donald Trump naar Florida. Zo is er een nieuwe theorie ontstaan dat Biden toch al die tijd bij de mensen hoorde die strijden tegen dit vermeende pedofielennetwerk. "Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik denk dat het goed mogelijk is dat Biden degene is die de trekker overhaalt", schrijft een volger van QAnon. 

Anderen zeggen dat er nog meer gaat komen, en dat volgers van QAnon niet te veel bezig moeten zijn met wat er op de dag van de inauguratie gebeurd is. "Kijk maar wat er daarna nog gaat gebeuren." Toch lijken er ook mensen te zijn die feiten onder ogen komen en accepteren dat het misschien toch niet helemaal waar was. "Wakker worden", schrijft iemand. "We zijn opgelicht."

Q is ook verdwenen

De theorie is in 2017 ontstaan toen iemand onder het pseudoniem 'Q' online berichten begon te plaatsen. Toch biedt 'Q' op dit moment weinig houvast: het anonieme account (met één of meerdere anonieme mensen erachter) is al weken stil. Kevin Roose, een journalist van The New York Times die deze groepen al jaren volgt, schrijft op Twitter dat er veel woede en ongeloof is bij aanhangers van de theorie.

"Het is zorgelijk om te zien hoe wanhopig en kwaad de mensen zijn in deze QAnon groepchats", schrijft hij. "Als je geliefden hebt die zich hiermee bezig houden, is het verstandig om vandaag even te kijken hoe het met ze gaat."

Qanon ontstond in de krochten van het internet maar krijgt offline steeds meer volgelingen. Correspondent Erik Mouthaan legde in oktober uit hoe de complottheorie is ontstaan en hoe QAnon steeds machtiger wordt.
Lees meer over
Joe BidenDonald TrumpQAnonComplottheorieSocial MediaInternetNepnieuws