Riante villa

Vriend van Poetin: 'Paleis uit video Navalny is van mij'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Vriend van Poetin: 'Paleis uit video Navalny is van mij'
RTL

Een vriend van de Russische president Vladimir Poetin zegt dat niet Poetin, maar hij de eigenaar is van een riant paleis waarover in Rusland ophef is ontstaan.

Kremlincriticus Aleksej Navalny had een video over het paleis online geplaatst. Die is inmiddels zeker 103 miljoen keer bekeken. Bekijk de beelden van het luxe onderkomen hier:

Aan luxe geen gebrek in deze villa.

Poetin had al ontkend dat de villa van hem is. In een video die gepubliceerd is op berichtenplatform Telegram zegt zijn oude vriend en judopartner Arkadi Rotenberg dat hij het paleis twee jaar geleden heeft aangekocht.

Rotenberg is een van de Russische oligarchen die veel heeft geprofiteerd van zijn goede banden met het Poetin-regime. Hij verkocht in 2019 zijn aandelen in bouwbedrijf voor gaspijplijnen Stroygazmontasj, waarmee hij zo'n 75 miljard roebel (ongeveer 815 miljoen euro) zou hebben opgestreken.

Poetin-vijand, corruptiebestrijder en nationalist: dit is de oppositieleider van Rusland.

Sinds zijn terugkeer uit Duitsland op 18 januari zit oppositieleider Navalny in de gevangenis, volgens de autoriteiten wegens breken van de voorwaarden voor zijn proeftijd. Navalny, die een jarenlange celstraf boven het hoofd hangt, stelt dat zijn arrestatie politiek gemotiveerd is.

Afgelopen zaterdag gingen duizenden Russen in het hele land de straat op om Navalny's vrijlating te eisen. De aanhangers van de oppositieleider willen morgen opnieuw demonstreren. De autoriteiten hebben de aangekondigde betogingen onwettig verklaard en gezegd dat zij de demonstraties de kop in zullen drukken.

Bondgenoot Navalny vraagt om meer sancties

Een bondgenoot van Aleksej Navalny heeft de Amerikaanse president Joe Biden opgeroepen om meer sancties op te leggen aan de entourage van Poetin.

"De huidige sancties raken de juiste mensen niet genoeg", schrijft Vladimir Asjoerkov in een brief aan president Biden. Asjoerkov noemt daarbij de namen van 35 personen, onder wie oligarch Roman Abramovich, hoge regeringsfunctionarissen en topmannen van staatsbedrijven, tegen wie volgens Asjoerkov sancties moeten worden genomen.

"Minder zal er niet voor zorgen dat het regime zijn gedrag verandert", aldus Asjoerkov. Volgens hem moet het westen de bewuste personen straffen omdat zij de leiding hebben over 'het plegen van verkiezingsfraude, het stelen van overheidsgeld en het vergiftigen van mensen'. Ook willen Navalny en zijn bondgenoten dat personen en bedrijven die geld van Poetins entourage beheren, worden gestraft.

Lees meer over
Aleksej NavalnyVladimir PoetinRusland