Eerste eboladoden in vijf jaar in Guinee, bezorgdheid groot
De autoriteiten in Guinee spreken van een nieuwe epidemie van het ebolavirus nu in het land voor het eerst in vijf jaar weer mensen aan ebola zijn gestorven. Minister Remy Lamah van Volksgezondheid meldde dat er vier mensen in het West-Afrikaanse land aan het virus zijn overleden en zei 'echt bezorgd' te zijn.
Tijdens de uitbraak van 2013-2016, die begon in Guinee, vielen ruim 11.000 doden in de hele regio. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zondag snelle hulp aan Guinee toegezegd.
Een verpleegster werd eind januari ziek in de zuidoostelijke regio Nzerekore en werd op 1 februari begraven. Acht mensen die haar begrafenis bijwoonden, vertoonden kort daarna symptomen. Drie van hen zijn inmiddels ook overleden, vier liggen in het ziekenhuis. Uit testen bleek later dat ze ebola hebben.
Guinee is niet het enige land in de regio dat momenteel te kampen heeft met een uitbraak van het ebola-virus. De Liberiaanse president George Weah maakt zich zorgen en heeft de gezondheidsautoriteiten in zijn land gevraagd de waakzaamheid te vergroten naar aanleiding van de ebola-uitbraak in het naburige Guinee. Er zijn preventieve maatregelen genomen en het toezicht wordt verscherpt.
Internationale noodsituatie
De WHO heeft elke nieuwe uitbraak sinds 2016 met grote bezorgdheid bekeken en beschouwt de meest recente in de Democratische Republiek Congo als een internationale noodsituatie. Vandaag schreef WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus op Twitter dat het VN-gezondheidsagentschap op de hoogte was gebracht van twee vermoedelijke gevallen van de dodelijke ziekte in Guinee.
De Democratische Republiek Congo meldde zondag dat er een vierde geval van ebola is ontdekt in de provincie Noord-Kivu. De WHO bevestigde donderdag een heropleving van het virus daar, drie maanden nadat de Congolese autoriteiten het einde van de laatste uitbraak in het land hadden aangekondigd. De Democratische Republiek Congo heeft te maken gehad met meerdere uitbraken van de zeer dodelijke ziekte. Tijdens de laatste uitbraak lieten 55 van de 130 besmette mensen het leven.