Coronabesmettingen en vaccinaties in Nederland: van hard getroffen naar de middenmoot
Hoe verloopt de coronacrisis in Nederland ten opzichte van de landen om ons heen? RTL Nieuws vergeleek het aantal besmettingen in ruim 350 regio's in de Europese unie.
Voor deze regio's houdt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) wekelijks bij hoeveel besmettingen er worden vastgesteld.
In alle regio's is het aantal vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners berekend. In Nederland gaat het om de cijfers per provincies. Die wekelijkse cijfers zijn te zien in onderstaande kaart.
Risiconiveau's
Houd er wel rekening mee dat het lastig is om het aantal coronabesmettingen in verschillende landen goed te vergelijken, omdat landen anders omgaan met bijvoorbeeld het testen op corona.
In de kaart is elke regio ingedeeld in risiconiveaus die de Nederlandse regering hanteert. Zo kun je toch iets zien van de ernst van de uitbraak door heel Europa.
Bekijk de kaart
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Uit de cijfers blijkt dat Nederland één van de eerste landen was waar de tweede golf van coronabesmettingen uitbrak. Eind september en begin oktober kleurde de kaart van Nederland na een rustige zomer opeens donkerrood.
Nederland hard getroffen
Nederland stond er in die periode behoorlijk slecht voor ten opzichte van andere landen: van de 50 Europese regio's met de meeste besmettingen lagen er 8 in Nederland. Ook Spanje en Tsjechië werden hard getroffen aan het begin van de tweede golf.
Maar al snel nam in heel Europa het aantal besmettingen toe: tegen de tijd dat Sinterklaas in Nederland aankwam, zat bijna elke regio op het hoogste risiconiveau ('zeer ernstig'), met meer dan 250 besmettingen per 100.000 inwoners.
De afgelopen weken is die piek weer wat afgenomen: het grootste deel van België en Duitsland is terug naar risiconiveau 3 ('ernstig') en ook de Nederlandse provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel zaten in de meest recente cijfers op dat niveau.
Middenmoter
In die nieuwste cijfers is Nederland een ware middenmoter: het gaat hier beter dan in Frankrijk en Spanje, maar er zijn relatief meer besmettingen dan in Duitsland, Italië of Denemarken.
En eigenlijk valt hetzelfde te zeggen over de vaccinatiesnelheid van Nederland: hoewel het vaccineren in Nederland langzaam op gang kwam, zijn we inmiddels ook hier een aardige middenmoter.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De vaccinatiesnelheid in Nederland ligt momenteel namelijk op zo'n 1600 prikken per miljoen inwoners per dag. Dat is iets hoger dan het gemiddelde van de Europese Unie.
Het aantal mensen dat al een prik heeft gehad, loopt door onze trage start nog wel achter op de landen om ons heen: 5 prikken per honderd inwoners, tegenover 5,5 gemiddeld in de Europese Unie.