Prins Philip (99) overleden: grapjas in stijf koningshuis
Altijd stond hij naast haar, in de schaduw van Queen Elizabeth. Prins Philip, Hertog van Edinburgh. Een charmeur die de lachers op de hand kreeg. Hij overleed vandaag op 99-jarige leeftijd.
Buckingham Palace meldt dat de prins vredig in zijn slaap is overleden. De website van de Britse royals is direct na het nieuws zwart gekleurd.
Philips vrouw, Queen Elizabeth (94), zal nu verder moeten zonder de liefde van haar leven. Op haar dertiende werd ze verliefd en toen ze eenmaal volwassen was, trouwde ze met hem. Een sprookjeshuwelijk, zou je kunnen zeggen. Een huwelijk zoals aan het begin beloofd, tot de dood hen scheidde.
Griekenland
Philip werd geboren in Griekenland in 1921 op het eiland Corfu. Als lid van Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg was hij prins van Griekenland en van Denemarken. Als hij trouwt met Elizabeth, doet hij afstand van deze titels.
In 1928 wordt hij naar Groot-Brittannië gestuurd om naar kostschool te gaan. Hij kan in de vakanties terecht bij zijn oma Victoria Mountbatten die in Londen woonde op Kensington Palace.
Stabiele factor
"Hij heeft een hele vervelende jeugd gehad," vertelt correspondent Anne Saenen. "Als kind heeft hij samen met zijn ouders Griekenland moeten ontvluchten. Bij zijn moeder werd schizofrenie vastgesteld en Philip ging naar een strenge kostschool. Later, als vader en echtgenoot, was hij een stabiele factor in het gezin. Terwijl hij dat in zijn jeugd niet als voorbeeld heeft meegekregen."
In de Tweede Wereldoorlog vecht hij aan de zijde van de Britten, maar zijn carrière bij de mariniers moet hij opgeven als zijn vrouw koningin wordt. Ze krijgen samen vier kinderen. Charles is de oudste.
Live op TV
Elizabeth wordt al jong koningin. Ze is dan nog maar 27 jaar. Op de vijf jaar oudere Philip kan ze terugvallen voor steun en advies. De kroning is live op televisie te zien. Britten kopen er speciaal een tv-toestel voor. Het wordt gezien als de doorbraak van de televisie.
Saenen: "Het was Philip die meer openheid rond de Koninklijke familie aanmoedigde. Er kwam ook een documentaire over het gezin. De Royals kwamen zo letterlijk in de huiskamers van de Britten."
Lintjesknipper
Philip wordt een doorgewinterde lintjesknipper, handenschudder en zoals hij zichzelf ooit omschreef: de meest ervaren plaquette onthuller.
Hij leek zich neergelegd te hebben bij zijn rol als prinsgemaal. Als meest uitgesproken lid liet hij af en toe toch wat merken over zijn leven in dienst van de Queen. "Ik ben de enige man in dit land die niet zijn naam kan doorgeven aan zijn kinderen," zei hij ooit.
De grapjas
Altijd was er die glimlach en een grap. Zijn humor bracht hem ook in de problemen. Saenen: "Zo ontmoette hij ooit een Afrikaanse koning en vertelde dat de man dat hij een leuke hoed op had, terwijl het om een kroon ging."
Met zijn opmerkingen vliegt hij regelmatig uit de bocht. Tegen een 13-jarige jongen die graag de ruimte in wil zei hij dat hij daarvoor te dik was. Ook riep hij ooit dat Britse vrouwen niet konden koken. "Het leidt soms tot discussie, maar de meeste Britten gniffelen er om want hij was tenminste niet zo stijf, zoals de rest van het Koninklijk Huis," zegt Saenen.
Flirt
"Kijk maar eens op Youtube. Tijdens de speeches heeft hij de lachers op de de hand. Hij is een charmeur, en een flirt," zegt Saenen. "Niet in de zin dat hij vreemd ging, zoals dat wel wordt beweerd in de populaire serie The Crown. In werkelijkheid is nooit bewezen dat hij een buitenechtelijke affaire heeft gehad. In de Britse media is nooit een dame naar buiten getreden met een groot interview."
Als Prins Philip 96 jaar is gaat hij met pensioen. Op Buckingham Palace neemt hij een parade af van het Britse korps mariniers. Daarna is hij zelden nog in het openbaar te zien. Vorig jaar zomer voor het laatst.
In juni dit jaar zou Philip zijn honderdste verjaardag vieren. Dat heeft hij net niet gehaald. Saenen: "De Britten zullen de sympathieke Philip missen."