Coronacrisis

Op 21 juni weer naar de disco? Stappenplan Johnson geeft Britten houvast

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOp 21 juni weer naar de disco? Stappenplan Johnson geeft Britten houvast
RTL

Met een vierstappenplan wil premier Boris Johnson de Britten de komende maanden uit de lockdown leiden. Tussen elke stap zitten minimaal vijf weken. De laatste stap, waarbij iedereen zich weer vrij kan bewegen en grote evenementen weer doorgaan, kan op zijn allervroegst op 21 juni worden doorgevoerd.

Tijdens een persconferentie vanavond omschreef Johnson het plan als een 'éénrichtingsweg naar de vrijheid'. De Britse premier noemde de komende lente en zomer 'de seizoenen van de hoop'.

Hij zei begrip te hebben voor mensen die aandringen op meer snelheid bij de versoepelingen, maar drong aan op voorzichtigheid.

Gevolgen onderzoeken

In het stappenplan worden dus concrete data genoemd, maar het is de vraag hoe zeker die straks zullen blijken. In de eerste vier weken na elke stap is ruimte voor onderzoek naar de gevolgen van de maatregelen. Alleen als die binnen de perken blijven, zijn bedrijven en organisaties tijdens de vijfde week in de gelegenheid om zich voor te bereiden op de volgende stap.

De Britse premier Boris Johnson.
De Britse premier Boris Johnson.

Johnsons plan ziet er in grote lijnen zo uit:

Stap 1: 8 maart

Scholen en het hoger onderwijs zouden weer open mogen, net als de buitenschoolse opvang. Vanaf de middelbare school zijn mondkapjes verplicht. Op 29 maart komt er een verdere versoepeling: buiten mogen zes mensen elkaar ontmoeten. Britten krijgen iets meer bewegingsvrijheid.

Stap 2: 12 april

Niet-essentiële winkels en kappers kunnen weer open, net als sportscholen en zwembaden. In de horeca zijn terrassen weer toegankelijk. Bezoek aan attractieparken en dierentuinen is weer toegestaan, maar wel onder strikte voorwaarden.

Stap 3: 17 mei

Binnen mogen maximaal zes mensen elkaar weer ontmoeten (of twee huishoudens). Bioscopen, restaurants en pubs kunnen weer open, maar wel met strenge eisen aan het maximale aantal bezoekers. Bij sportevenementen wordt mondjesmaat publiek toegestaan. Internationaal reizen is weer mogelijk. Bruiloften en doopfeesten zijn weer toegestaan, met maximaal 30 aanwezigen.

Stap 4: 21 juni

Einde van de sociale beperkingen. Ook de laatste sectoren mogen weer open, zoals nachtclubs en discotheken. 

Voor ze het wisten, was er een mutatie van het coronavirus naar ze vernoemd. En dat vinden de Britten niet leuk.

Het zijn vooral de vaccinaties die hun werk moeten doen, zegt premier Johnson. Het Verenigd Koninkrijk heeft daarin een voorsprong op de landen van de Europese Unie doordat het eerder begon en direct vaart maakte. In twee maanden tijd zijn meer dan 17,7 miljoen Britten ingeënt. Iedereen boven de 50 zou half april gevaccineerd moeten zijn, eind juli zouden alle volwassenen een prik gehad moeten hebben.

Vrolijke zomer

"Dat het vaccinatieprogramma op rolletjes verloopt", zegt correspondent Anne Saenen, "maakt zo'n stappenplan mogelijk. Het draagvlak voor de maatregelen in het Verenigd Koninkrijk is best groot, en dit is een manier om dat zo te houden."

Ook bedrijven die klagen omdat ze steeds maar niet open mogen, vinden in Johnsons plan een klein beetje houvast. Saenen: "Als er geen helderheid is, begint iedereen toch te morren." Ze noemt Johnsons aankondiging 'een effectieve manier om mensen een vrolijke zomer te beloven'.

Nederland: routekaart zonder data

Hoe onzeker de data ook mogen zijn die hij in zijn stappenplan heeft genoteerd, als één van de eerste Westerse leiders heeft de Britse premier Johnson voor zijn land een 'harde' uitweg uit de coronacrisis op papier gezet. Kunnen we zoiets in Nederland ook verwachten van demissionair premier Rutte?

"Het Nederlandse kabinet heeft een routekaart gepresenteerd", zegt parlementair verslaggever Fons Lambie, "maar zonder concrete data. Bij de vorige persconferentie, begin deze maand, was er een hele nieuwe update van die kaart. Maar je ziet dat er steeds van wordt afgeweken."

Ook nu wordt weer gesproken over een paar versoepelingen, zegt Lambie. "Zo wordt overwogen om de verzwaring voor de contactberoepen weer te schrappen." Het lijkt erop dat de routekaart in Nederland vooral wordt gebruikt als 'keuzemenu', zegt Lambie. "Maar dan zonder data. In een routekaart mét data zou de aanpak van de coronacrisis lastig te voorspellen zijn, valt in Den Haag te horen."

Lees meer over
Boris JohnsonCoronavirusGroot-Brittannië