China voert omstreden aanpassingen aan kiessysteem Hongkong door
China heeft definitief besloten tot een ingrijpende hervorming van het kiessysteem in Hongkong. De aanpassingen worden gezien als een manier om de prodemocratische oppositie in de stad verder buitenspel te zetten.
Burgers mogen bij parlementsverkiezingen in die metropool straks nog maar 20 parlementariërs rechtstreeks kiezen, terwijl dat er voorheen 35 waren. Ook wordt het aantal parlementszetels volgens een betrokken politicus uitgebreid van 70 naar 90.
Unaniem besluit
Het Permanente Comité van het Chinese parlement besloot unaniem om de plannen goed te keuren. Daarna klonk uitgebreid applaus, zei politicus Tam Yiu-chung tegen de krant South China Morning Post. Ook president Xi Jinping heeft de hervormingen volgens staatsmedia inmiddels goedgekeurd.
Het gaat om de meest ingrijpende en omstreden hervorming van het kiessysteem in de miljoenenstad sinds 1997. Het Verenigd Koninkrijk droeg Hongkong in dat jaar over aan de communistische Volksrepubliek. Die beloofde dat de metropool nog een halve eeuw een autonome status zou krijgen.
Onderdrukken
De hervormingen worden gezien als een manier om de prodemocratische oppositie in de stad verder buitenspel te zetten. Een kiescollege, het Election Committee, beslist straks naar wie 40 van de parlementszetels gaan die niet worden verdeeld via verkiezingen.
Dat college wordt gezien als pro-Peking en kiest ook de hoogste bestuurder van de stad.
Goedkeuring deelname verkiezingen
De samenstelling van het Election Committee gaat ook op de schop. In dat kiescollege zitten nu nog 117 lokale politici uit Hongkong, maar hun zetels komen volgens Tam te vervallen. Die politici worden rechtstreeks gekozen en behoren vaak tot het kamp van de oppositie.
Wie wil meedoen aan verkiezingen, moet bovendien een soort keuring ondergaan. Een commissie controleert dan of kandidaten de juiste politieke denkbeelden hebben. Politicus Tam zegt dat de afdeling staatsveiligheid van de politie daar ook bij betrokken is. Die gaat informatie aanleveren over kandidaten.