Straatwaarde 1,4 miljard

Bijna 28.000 kilo cocaïne onderschept in haven Antwerpen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Federale PolitieBijna 28.000 kilo cocaïne onderschept in haven Antwerpen
RTL

De Belgische douane heeft sinds eind februari 27.640 kilo cocaïne onderschept in de haven van Antwerpen, goed voor een straatwaarde van bijna 1,4 miljard euro. De grootste vondst werd afgelopen weekend gedaan: tussen een deklading leer zat bijna 11.000 kilo verstopt.

De vondsten vloeien voort uit het versleutelde berichtenverkeer dat de politie in België – maar ook in Nederland – bij de online dienst Sky ECC kon meelezen. Sky ECC verkocht geprepareerde telefoons met daarop een speciaal programma dat door criminelen werd gebruikt om onderling te communiceren.

"In onderschepte berichten speelt de internationale smokkel van partijen cocaïne een prominente rol", zegt de Federale Gerechtelijke Politie in Antwerpen.

Tientallen partijen onderschept

Sinds 20 februari zijn tientallen partijen cocaïne onderschept, zegt de politie. De recordvondst die in de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag werd gedaan tussen een lading blauw leer was verdeeld over 9.842 pakken.

Waarom criminelen een berichtendienst gebruiken zoals Sky ECC
Lees ook

Waarom criminelen een berichtendienst gebruiken zoals Sky ECC

Het berichtenverkeer van Sky ECC heeft ook in Nederland geleid tot een golf aan arrestaties en inbeslagnames. Toen de politie op 9 maart bekendmaakte de communicatie deels te hebben onderschept, waren al 73 mensen gearresteerd. 

Drugslabs ontmanteld

Ook werden grote hoeveelheden harddrugs en miljoenen euro's in beslag genomen. Daarnaast werden de afgelopen tijd verschillende drugslabs ontmanteld.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
CocaïneDrugsDrugshandelBelgië