Gevangen oppositieleider

'Navalny kan elk moment sterven', zeggen zijn Russische artsen

Door ANP / RTL Nieuws··Aangepast:
© Navalny / Instagram'Navalny kan elk moment sterven', zeggen zijn Russische artsen
RTL

De gevangen Russische oppositieleider Alexej Navalny loopt een grote kans op een hartstilstand nu zijn gezondheidstoestand snel verslechtert, waarschuwen zijn artsen. "Hij kan elk moment sterven", schreef een van de artsen op Facebook.

Zijn persoonlijke arts en drie andere doktoren hebben gevangenisfunctionarissen gevraagd hen onmiddellijke toegang tot Navalny te verlenen.

Hongerstaking

Navalny ging eind maart in hongerstaking omdat hij in de gevangenis niet de passende zorg zou krijgen voor zijn klachten. De Kremlincriticus had last van zijn rug en gevoelloosheid in zijn handen en benen. Navalny wil onderzocht worden door een arts naar keuze, maar dat wordt niet toegestaan.

In onderstaande video vertelt een ex-gevangene over de situatie daar:

Ze zullen hem vooral mentaal proberen te breken, zegt deze ex-gevangene

Navalny's woordvoerster Kira Jarmisj, die bij hem was toen hij instortte in een vliegtuig na een vergiftiging in augustus vorig jaar, zei dat de situatie opnieuw kritiek was. "Alexej gaat dood", zei ze. "In zijn toestand is het een kwestie van dagen."

Open brief

De Amerikaanse president Joe Biden vindt het lot dat de oppositieleider momenteel ondergaat 'zeer onrechtvaardig'. Dat zei hij tegen enkele journalisten die de situatie van Navalny hadden aangekaart.

Ruim zeventig internationale prominenten riepen gisteren in een open brief, die onder meer in de Franse krant Le Monde werd gepubliceerd, de Russische president Vladimir Poetin op ervoor te zorgen dat Navalny goede medische zorg krijgt. Onder de ondertekenaars zijn de schrijvers J.K. Rowling, Salman Rushdie en Martin Amis, de acteurs Vanessa Redgrave en Jude Law en Abba-muzikant Björn Ulvaeus.

Navalny laat van zich horen vanuit cel: 'Elk uur maken ze me wakker'
Lees ook

Navalny laat van zich horen vanuit cel: 'Elk uur maken ze me wakker'

De medische vakbond Artsen Alliantie heeft banden met Navalny. Volgens hen is het gezichtsvermogen van de oppositieleider verslechterd sinds hij in hongerstaking is gegaan. Ook zou hij een groter risico op nierfalen lopen.

Toestand kritiek

Een woordvoerster van de Artsen Alliantie noemde de toestand van Navalny kritiek. Ze zei dat artsen van de bond Navalny niet zelf hebben onderzocht, maar dat de Artsen Alliantie zich baseert op resultaten van testen die advocaten van de oppositieleider hadden verkregen.

Poetin is bang voor Navalny, in deze video vertellen we waarom.

De criticus van het Kremlin werd in februari veroordeeld tot 2,5 jaar cel. De rechtbank oordeelde dat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating in een fraudezaak had geschonden tijdens zijn verblijf in Duitsland, waar Navalny werd behandeld vanwege een vergiftiging met het zenuwgif novitsjok. Die zou volgens hem het werk zijn geweest van het Kremlin.

Lees meer over
Aleksej NavalnyVladimir PoetinRusland