Onrust in Jeruzalem escaleert: honderden gewonden bij protesten
Voor het eerst in jaren laait het geweld in Jeruzalem weer op. Bij confrontaties tussen de Palestijnse inwoners van de stad en Israëlische autoriteiten vielen tot nu toe al bijna 300 gewonden. De kans is groot dat het voorlopig nog wel even onrustig blijft. Wat is er aan de hand?
Gisteravond was het opnieuw onrustig op de Tempelberg in Jeruzalem. Net als de avond ervoor braken er rellen uit rond de Al-Aqsamoskee. ''Dat is één van de belangrijkste heiligdommen voor moslims'', legt RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens uit.
De politie schoot met rubberen kogels en flitsgranaten op de Palestijnen die aan het betogen waren. Die gooiden met flessen en stenen terug. Volgens hulporganisatie de Rode Halve Maan raakten zeker negentig mensen gewond. Een dag eerder waren dat er ruim tweehonderd, waaronder twaalf Israëlische politieagenten.
Op Twitter en andere sociale media gaan veel beelden rond van het geweld:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
''De invallen volgen op dagenlange onrust over de uitzetting van Palestijnen uit een wijk in Jeruzalem'', zegt Koens. ''Een rechter moet komende week beslissen of de Palestijnen die daar wonen, mogen blijven of plaats moeten maken voor kolonisten die de grond opeisen.''
Wat begon als een spontaan protest tegen de dreigende uitzetting sloeg om na hard ingrijpen van de politie. De onrust en ongeregeldheden verspreidden zich door andere delen van de stad. ''De Israëlische autoriteiten wuiven het aan de kant, ze noemen het een ordinaire ruzie om vastgoed'', zegt Koens.
''Maar het is natuurlijk veel groter dan deze wijk. Dit gaat om veel meer dan een paar huizen. Palestijnen, of dat nu in Jeruzalem, in de Westelijke Jordaanoever of in de Gazastrook is, wordt het leven steeds lastiger gemaakt. Keer op keer moeten ze inbinden, huizen of land afstaan.'' Ook in andere delen van de stad liep het uit op confrontaties, waarbij de politie alleen de Palestijnse betogers oppakt.
Langdurig conflict
Jeruzalem is al lang het middelpunt van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Voor zowel Israël als de Palestijnen is Jeruzalem de hoofdstad, het is een stad waar de wereldreligies met elkaar in vrede moeten leven, maar waar de druk op de Palestijnen toeneemt.
Het zogeheten Midden-Oosten-kwartet, dat de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie omvat, zegt zich grote zorgen te maken over het oplaaiende geweld. "We roepen de Israëlische autoriteiten op om terughoudendheid te betrachten en maatregelen te vermijden die de situatie tijdens deze periode van islamitische heilige dagen verder zou kunnen laten escaleren", schrijven ze in een verklaring. De landen hebben er bij Israël op aangedrongen van de uitzettingen af te zien.
Maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwerpt alle internationale kritiek. Volgens hem gaat het om Israëlisch grondgebied en heeft hij, net zoals elk ander land, het recht om in zijn eigen hoofdstad te bouwen. "Dat hebben we gedaan en dat blijven we doen", zegt Netanyahu.
Spanningen blijven voorlopig
Het ziet er naar uit dat het voorlopig onrustig zal blijven in Oost-Jeruzalem. Vanavond wordt Jeruzalemdag gevierd, een feestdag die in het teken staat van de Israëlische herovering van de stad in 1967. Er worden traditiegetrouw parades gehouden met tienduizenden mensen die door de stad naar de Klaagmuur trekken. Komende week, op 15 mei, herdenken de Palestijnen de Nakba, het moment waarop ze door Israël uit hun gebieden werden verdreven in 1948.
Voor maandag staat de hoorzitting gepland waar het vonnis over de huisuitzetting van de Palestijnse families uitgesproken zal worden.