6 landen, 0 vaccins

In deze Afrikaanse landen wordt nog helemaal niet gevaccineerd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesIn deze Afrikaanse landen wordt nog helemaal niet gevaccineerd
RTL

Wereldwijd zijn al ruim 1,3 miljard doses van het coronavaccin toegediend. Maar de vaccinatieongelijkheid is groot: terwijl in sommige landen een groot deel van de bevolking al is ingeënt, zijn er in Afrika landen waar nog geen enkele prik is gezet.

Afrika raakt steeds verder achterop als het om vaccineren gaat. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het continent in totaal goed voor slechts 1 procent van alle wereldwijd toegediende vaccins.

In sommige Afrikaanse landen zijn er zelfs nog helemaal geen vaccins beschikbaar. Dat geldt voor Burkina Faso, Burundi, de Centraal Afrikaanse Republiek, Eritrea, Tsjaad en Tanzania.

Dat komt onder meer doordat veel rijkere landen massaal vaccins hebben ingeslagen en die voor zichzelf houden. Daardoor zijn er maar weinig beschikbaar voor de armere landen in de wereld. Maar er zijn meer redenen waarom het vaccineren in Afrika zo stroef gaat.

''Het kan bijvoorbeeld zijn dat een land niet de capaciteit en middelen heeft om een vaccinatieprogramma succesvol uit te rollen'', vertelt Afrika-correspondent Saskia Houttuin. ''Of omdat een overheid vaccins weigert aan te nemen.''

Vaccinatiescepsis

Zo zijn er een aantal landen die de ernst van het virus ontkennen. ''Dat is bijvoorbeeld het geval in Burundi en Tanzania. Maar ook in andere Afrikaanse landen zijn tienduizenden verlopen vaccins weggegooid. Er bestaan veel misvattingen over vaccins, mensen zijn bang dat het niet veilig is of ze geloven in complottheorieën.''

Met als gevolg dat er bijvoorbeeld in Malawi 16.000 vaccins moesten worden vernietigd. Vanwege het wantrouwen wilde niemand geprikt worden en raakten de vaccins van AstraZeneca over de datum.

Het trage vaccinatietempo in Afrikaanse landen is volgens Hugo Tempelman ook slecht nieuws voor ons. RTL Nieuws sprak eerder al met de Nederlandse arts die vanuit Zuid-Afrika oproept vaccins beter te verspreiden.

De Nederlandse arts Hugo Tempelman slaat alarm over het 'hamsteren' van coronavaccins door rijke landen.

Andere landen waar nog niet wordt geprikt, zoals Tsjaad, wachten nog op hun eerste doses die worden uitgereikt via het internationale vaccinatieprogramma Covax. Van de 54 Afrikaanse landen doen er 42 mee aan het programma. Het doel van Covax is om tegen het eind van dit jaar minstens 20 procent van de bevolking van de deelnemende landen te hebben gevaccineerd.

'Meer hulp nodig'

''De bedoelingen van dat programma zijn goed. Het initiatief helpt omdat arme landen erdoor kunnen beginnen met het uitrollen van vaccinatieprogramma's'', zegt Houttuin. ''Maar op de lange termijn, als je wereldwijde immuniteit nastreeft, zal er toch vooral meer hulp moeten komen van de internationale gemeenschap om vaccins op grote schaal te distribueren.''

Maar ook in landen waar wél vaccins beschikbaar zijn, is het vaccinatietempo erg traag. Volgens de WHO hebben 22 landen in Afrika minder dan een kwart van hun beschikbare vaccins gebruikt. Houttuin woont zelf in Kenia, waar iets meer dan een miljoen vaccins beschikbaar zijn voor ruim 52 miljoen inwoners.

''Hier heb je net als in Nederland priklocaties, bijna allemaal in ziekenhuizen en klinieken. Er is voor gekozen om zorgpersoneel, politieagenten en leraren als eersten in te enten. Maar in de praktijk is het behoorlijk corrupt. In theorie kan iedereen met geld zich al eerder laten vaccineren.''

Lage besmettingscijfers

Volgens Houttuin is de meeste Afrikaanse landen, op een paar uitzonderingen na, het ergste coronaleed bespaard gebleven. Zo zijn het aantal vastgestelde besmettingen en sterfgevallen vergeleken met wereldwijde coronabrandhaarden relatief laag.

Maar op veel plekken is er een gebrek aan coronatests en zijn er problemen met de gegevens van inwoners, waardoor de daadwerkelijke coronacijfers waarschijnlijk hoger zijn dan officieel wordt vastgesteld.

Lees meer over
Saskia HouttuinWHOCoronavaccinVaccinatieKenia