Elektrische stoel of vuurpeloton? In deze staat VS moeten ter dood veroordeelden kiezen
Wie in de Amerikaanse staat South Carolina ter dood veroordeeld wordt, moet binnenkort kiezen tussen de elektrische stoel of het vuurpeloton. De reden? Er zijn niet genoeg dodelijke injecties beschikbaar. "Al jaren kampen staten die de doodstraf nog uitvoeren met tekorten", legt correspondent Erik Mouthaan uit.
De gouverneur van South Carolina, Henry McMaster, heeft vorige week stilletjes een wet doorgevoerd die ter dood veroordeelden verplicht een keuze te maken.
Afwachten in dodencel
Zij kunnen vanaf nu alleen nog maar geëxecuteerd worden door een elektrische stoel of een vuurpeloton. Een dodelijke injectie, waar alle ter dood veroordeelden in de afgelopen jaren voor kozen, is niet meer mogelijk.
Er is in South Carolina al sinds 2011 niemand geëxecuteerd omdat ter dood veroordeelden massaal kozen voor een dodelijke injectie. Er zitten momenteel 37 gevangen in een dodencel.
"Er is een tekort aan de chemicaliën die nodig zijn voor een dodelijke injectie", vertelt correspondent Erik Mouthaan. "De makers van die chemische stoffen willen ze namelijk niet leveren als zij gebruikt worden voor het doden van mensen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Voormalig president Donald Trump besloot eind vorig jaar, vlak voor het einde van zijn ambtstermijn, dat de doodstraf op federaal niveau mag worden uitgevoerd door een vuurpeloton of met een elektrische stoel.
Landelijke overheid
Maar nu de Democraat Joe Biden aan het roer staat, zal de landelijke overheid hoogstwaarschijnlijk geen executies meer uitvoeren, denkt Mouthaan.
Individuele staten stellen daarentegen hun eigen regels vast voor het uitvoeren van de doodstraf. "Het zal vooral gaan om Republikeinse staten (zoals South Carolina) die nog executies uitvoeren", verwacht hij.
Onschuldig vast
Door de nieuwe wet zullen de 37 gevangenen in een dodencel in South Caroline binnenkort waarschijnlijk geëxecuteerd worden.
"Een groeiend deel van de Amerikaanse bevolking heeft zich gekeerd tegen de doodstraf, nadat in meer dan 200 gevallen ter dood veroordeelden onschuldig vast bleken te zitten."