Belgische studentenvereniging

18 studenten vervolgd voor mensonterende dood Sanda Dia (20) door ontgroening

Door RTL Nieuws··Aangepast:
18 studenten vervolgd voor mensonterende dood Sanda Dia (20) door ontgroening
RTL

Achttien leden van de Vlaamse studentenvereniging Reuzegom moeten alsnog voor de rechter verschijnen voor de dood van Sanda Dia, een 20-jarige student die in 2018 tijdens zijn ontgroening overleed na 30 uur vernederingen en afzien.

De achttien studenten die nu voor de rechter moeten verschijnen, worden vervolgd voor opzettelijke doding, mensonterende behandeling en het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg.

Kranen onklaar gemaakt 

Sanda Dia studeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven, onderging de ontgroening in december 2018. De Vlaamse krant De Morgen schrijft dat hij en twee medestudenten tijdens de eerste avond verplicht werden een liter gin en meerdere halve liters bier te drinken. Toen ze 's nachts mochten gaan slapen, waren de kranen onklaar gemaakt, zodat ze geen water konden drinken tegen de uitdroging door de alcohol.

Tijdens de tweede dag moesten de drie 'schachtenpap' drinken, een brouwsel van visolie waarin levende goudvissen, muizen en een paling zaten. Daarnaast moesten ze een put graven die werd gevuld met ijswater, en daar acht uur in blijven zitten, terwijl anderen die put gebruikten als toilet. 

Nabestaanden van Sanda Dia hebben jaren gewacht op dit besluit. Vrienden spraken in september vorig jaar met Vlaamse media.

De lichaamstemperatuur van Sanda daalde tot 27 graden, maar het duurde uren voordat iemand van de studentenvereniging bedacht dat hij naar het ziekenhuis moest. Daar overleed hij een paar dagen later aan meervoudig orgaanfalen. Terwijl Sanda in het ziekenhuis vocht voor zijn leven, kregen de leden van Reuzegom opdracht om zoveel mogelijk sporen te wissen. 

Taakstraf en paper

Kort na de dood van Sanda werd de studentenvereniging ontbonden. In 2019 kregen de betrokken leden van de universiteit een taakstraf en moesten ze een paper schrijven. Na veel kritiek op die lichte straf besloot de universiteit een aantal studenten te schorsen of uit te schrijven. 

De studenten kunnen nog in beroep gaan tegen het besluit om hen te vervolgen. Als de rechtbank hen schuldig bevindt, dan kunnen ze maximaal 15 jaar cel krijgen. 

Lees meer over
StudentenverenigingOntgroeningRechtszaakBelgië