'Monumentale prestatie'

NASA jubelt: marsverkenner Perseverance stelt steengruis veilig

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© NASANASA jubelt: marsverkenner Perseverance stelt steengruis veilig
RTL

Missie geslaagd voor de marsverkenner van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Perseverance is het gelukt om een monster met steengruis van Mars te verzamelen, én veilig te stellen.

De Perseverance moest om dit te kunnen bereiken, een gaatje boren in een stuk rots. "Ik heb het", twitterde het NASA-account van het wagentje enkele dagen geleden. En afgelopen nacht kwam het verlossende woord, met bijbehorende foto's als bewijs: het steengruis is in een buisje geplaatst. Dat buisje is afgesloten en opgeslagen in het karretje.

NASA-directeur Bill Nelson reageert opgetogen: "Dit is een monumentale prestatie en ik kan niet wachten op meer prachtige ontdekkingen."

Bewijs voor leven

De bedoeling is dat op een zeker moment in de toekomst het bodemmonster naar de aarde gebracht kan worden, via een andere ruimtevaartmissie. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil onder meer uitzoeken of het materiaal bewijs bevat dat er microben op de rode planeet hebben geleefd.

Een vorige poging in augustus mislukte. Toen leverde de booractie alleen wat steenpoeder op, maar nu is er een monster met grofweg de dikte van een potlood veiliggesteld.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De zeswielige marsverkenner landde eind februari in een krater op de planeet en maakte al snel zijn eerste ritje. Zijn werkgebied is de krater Jezero waar miljarden jaren geleden, toen op Mars water zou hebben gestroomd, mogelijk een rivier in een meer uitmondde.

Voor onderzoek naar stenen en grond is de verkenner uitgerust met meer dan twintig camera's en een boor. Het apparaat moet tientallen bodemmonsters verzamelen in buisjes. In 2028 moet een Europese verkenner aankomen op Mars om het spul te verzamelen.

Nieuwe geluidsfragmenten laten horen hoe het klinkt op Mars. "Dit is heel bijzonder."
Lees meer over
NASAMarsRuimtevaart