Gesteggel in Zwitserland en Italië over invoering homohuwelijk, maar waarom?
Al sinds 2001 is bij ons het homohuwelijk toegestaan. Dat is in Zwitserland wel anders. Daar stemmen ze vandaag, zo'n twintig jaar later, in een referendum over de invoering ervan. En ook in Italië kunnen twee mannen of twee vrouwen nog niet trouwen. Waarom duurt het in deze landen zo lang?
In de afgelopen twintig jaar volgden veel landen het voorbeeld van Nederland. Dat is ook te zien in het onderstaande kaartje van Europa, waarop per land staat aangegeven of het homohuwelijk daar is toegestaan of niet.
In Oost-Europa is er een aantal landen waar het homohuwelijk nog niet wordt erkend, zoals Polen of Hongarije. Geen verrassing, omdat bekend is dat deze landen erg conservatief denken over veel vraagstukken. Buiten deze Oost-Europese landen om, valt op dat Griekenland, Italië en Zwitserland de achterblijvers zijn. Daar mogen koppels van hetzelfde geslacht alleen een geregistreerd partnerschap aangaan.
Referendum in Zwitserland
Maar de kans is groot dat daar in Zwitserland op korte termijn verandering in gaat komen. Vandaag mogen de Zwitsers naar de stembus om hun mening te geven over het homohuwelijk. En dat maakte deze maand al een hoop los, zoals je kan zien in de video hieronder:
Maar er ging een hoop gesteggel aan vooraf. De Zwitserse regering en het parlement zijn voor en waren al van plan het homohuwelijk in te voeren. Maar tegenstanders staken daar een stokje voor en dwongen een referendum af. Nu mag het volk dus bepalen of de invoering er gaat komen of niet.
Adoptie
Er staat meer op het spel dan een huwelijk alleen. Als het homohuwelijk wordt erkend, kunnen koppels van hetzelfde geslacht ook kinderen adopteren. Nu is dat nog haast onmogelijk en duurt zo'n proces wel drie jaar, aldus Antonia Hauswirth van de Zwitserse organisatie 'Marriage for All'.
Tegenstanders zien dat liever niet veranderen. Zij vinden dat een kind een vader en een moeder nodig heeft. Maar de kans is klein dat ze het referendum winnen. De peilingen wijzen uit dat een meerderheid van de Zwitsers voor de invoering van het homohuwelijk gaat stemmen. Naar verwachting kunnen de eerste stellen dan begin volgend jaar trouwen.
Wetsvoorstel in Italië
Ook in Italië staat de invoering van het homohuwelijk hoog op de agenda bij homorechtenorganisaties. Maar volgens Italië-correspondent Anouk Boone is het land nog niet klaar voor die discussie: "Op dit moment zijn homorechten wel een actueel thema in Italië, maar dan in de vorm van een wetsvoorstel dat de lhbti-gemeenschap beter moet beschermen tegen discriminatie en geweldsmisdrijven."
De invoering van die wet loopt spaak. In het parlement stemde een meerderheid voor de wet. Maar het wetsvoorstel komt maar niet langs de Senaat. Rechts-conservatieve partijen houden de stemming over de wet tegen, zegt Boone. "En wat daarbij vooral olie op het vuur heeft gegooid, is de bemoeienis van het conservatieve Vaticaan. Zij willen dat het wetsvoorstel wordt aangepast."
'Macho-cultuur'
Correspondent Anouk Boone verwacht dat voordat de invoering van het homohuwelijk een thema kan worden, eerst deze wet moet worden aangenomen. "Dat is nu eerst de strijd die gestreden wordt in Italië." En waarschijnlijk met succes: "De Senaat lijkt wel te willen en ook staat een steeds groter deel van de Italianen positief tegenover homorechten."
Maar waarom duurt het dan zo lang? Dat komt volgens Boone vanwege de macho-cultuur: "Mannelijkheid krijgt nog steeds veel aandacht. Italië wordt steeds progressiever als het gaat om homorechten, maar kleinere gemeenschappen blijven achter, omdat de conservatieve cultuur daar nog heerst. Je kan aan het maatschappelijke debat en het politieke gesteggel zien dat het thema nog steeds gevoelig ligt."