Ik ga naar mijn werk en neem mee… een coronapas: in Italië wordt het verplicht
Een coronapas laten zien om je geld te kunnen verdienen. Vanaf vrijdag is dat de realiteit in Italië. Dan moet je verplicht met een QR-code op zak naar je werk. Heb je die niet, dan staat daar een strenge straf op. Maar wat is zo'n pas precies? En wat houdt die strenge straf in? Vijf vragen en antwoorden.
1. Hoe kwam de coronapas tot stand?
"Italië loopt in Europa voorop als het gaat om de coronapas", zegt correspondent Anouk Boone. "Begin augustus al moest je je QR-code laten zien bij een bezoek aan een museum of bioscoop, of als je binnen in een restaurant wilde eten."
Vanaf 1 september ging de Italiaanse overheid een stukje verder en werd de pas verplicht op scholen, universiteiten en het openbaar vervoer. Vanaf vrijdag gelden nóg strengere eisen en moeten alle Italianen de coronapas op hun werk laten zien.
Met de pas toon je aan dat je gevaccineerd bent, van het coronavirus bent genezen of negatief bent getest op het virus. "Kies je er als werknemer voor je niet te laten vaccineren, dan moet je je zo’n twee keer in de week laten testen. En dat is niet goedkoop. Je betaalt tussen de 120 en 180 euro in de maand", zegt Boone.
De regering heeft er bewust voor gekozen geen gratis testen aan te bieden. Ze wil dat zoveel mogelijk Italianen zich laten vaccineren. En dat is wel gratis. Mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren, mogen zich voor niets laten testen.
2. Wat als je geen coronapas kunt laten zien?
Italianen kunnen dus alleen nog maar met een coronapas op het werk komen. "Heb je die niet bij je, dan word je teruggestuurd naar huis en ben je ongeoorloofd afwezig. Kun je na vijf dagen nog steeds geen coronapas laten zien, dan hangt je een schorsing boven het hoofd. En dat betekent dat je geen salaris meer ontvangt." De pas blijft tot zeker het einde van het jaar verplicht.
3. Waarom deze strenge regel?
Gezondheid en de economie: dat zijn kort gezegd de belangrijkste redenen. Ook wil de Italiaanse premier Draghi met de pas de vaccinatiegraad verhogen. Want dat betekent dat er minder mensen ziek zullen worden.
Dat komt goed uit, zeker in Italië. "Er is hier meer aandacht voor en bescherming van familie en ouderen dan in Nederland", zegt Boone. Als die verzorgers gevaccineerd zijn, net als de mensen die door hen verzorgd worden, is de kans op overdracht van het virus heel klein. Je kunt dan dus met een geruster hart je oude oma in huis nemen.
Bovendien zitten de bange dagen van Bergamo nog vers in het Italiaanse geheugen. Italië is de bakermat van de eerste, Europese coronagolf: het land waar de ic's als eerste volstroomden en het ziekenhuispersoneel overwerkt raakte. "Italianen willen daar niet meer naar terug. Corona heeft zijn sporen nagelaten", zegt Boone.
Sporen die niet alleen qua gezondheid, maar ook qua economie zijn terug te vinden. En de Italianen hebben al niet zo’n stabiele economie. "Veel mensen voelen de kwetsbaarheid en willen niet dat de economie opnieuw instort."
"En ze willen dus niet ten prooi vallen aan een nieuwe, pittige golf aan besmettingen. Een golf die er ook nog voor zou kunnen zorgen dat werknemers zich ziek melden, met alle gevolgen van dien voor de economie."
4. Hoe gaat het eigenlijk met vaccineren?
Prikken, prikken, prikken. We zeiden al dat premier Draghi met het invoeren van de coronapas de vaccinatiegraad wil opkrikken. Maar is die dan zo laag?
Het antwoord is nee. Of althans, niet per se. Volgens de laatste cijfers is bijna 78 procent van de Italianen ouder dan 18 jaar volledig gevaccineerd. Net iets minder dan Nederland en ook minder dan andere West-Europese landen, zoals Denemarken, Frankrijk en Portugal.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Maar zoals te zien is op de kaart, doet Italië het helemaal niet slecht. De achterstand op West-Europese landen is klein. En op Oost-Europa loopt het juist ver voor. Toch is het voor Draghi nog niet genoeg. Hij wil dat het percentage gevaccineerden nog veel verder oploopt.
5. Hoe reageren de Italianen op de coronapas?
"De meeste Italianen zijn voorstander, ongeveer twee derde van de bevolking", zegt Boone. Dat klinkt dus als een duidelijke meerderheid. En dat is het ook wel, alleen is er altijd een minderheid die zich luidkeels laat horen.
Zo ook in Italië. Afgelopen weekend waren er protesten tegen de pas in Rome. Die gingen er hard aan toe. De politie zette traangas en waterkanonnen in om de protesten, die uitliepen op rellen, te beëindigen. Een handjevol mensen werd gearresteerd.