Misbruikschandaal Jeffrey Epstein

Steeds duikt zijn naam op: ontspringt Britse prins Andrew de dans?

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPSteeds duikt zijn naam op: ontspringt Britse prins Andrew de dans?
RTL

Van directe beschuldigingen van seksueel misbruik door een vermoedelijk slachtoffer tot een piloot die zegt hem gezien te hebben aan boord van een privéjet op weg naar het eiland van misbruikmiljardair Jeffrey Epstein. Vier vragen en antwoorden over de rol van prins Andrew in de Epstein-zaak.

Prins Andrew en Jeffrey Epstein, hoe zat het ook alweer?

De twee kenden elkaar via Ghislaine Maxwell, tegen wie nu een rechtszaak loopt in New York. Maxwell, een oude studievriendin van de Britse prins, wordt beschuldigd van het ronselen van minderjarige meisjes voor haar ex-vriend Epstein en zijn vrienden.

Een van deze meisjes, de nu 38-jarige Virginia Roberts Giuffre, beschuldigde prins Andrew voor het eerst in 2015 van seksueel misbruik. Dat gebeurde volgens Giuffre toen ze zeventien jaar was in het huis van Maxwell in Londen, het huis van Epstein in New York en op diens privé-eiland in de Amerikaanse Maagdeneilanden.

Slachtoffer Epstein klaagt prins Andrew aan voor seksueel misbruik
Lees ook

Slachtoffer Epstein klaagt prins Andrew aan voor seksueel misbruik

Waarom duikt zijn naam nu weer op?

De 61-jarige prins Andrew ligt weer onder een vergrootglas nu zijn naam verschillende keren valt in het proces tegen Maxwell. Larry Visoski, Epsteins voormalige piloot, verklaarde vorige week in de rechtszaal dat hij Andrew aan boord had. Net als Giuffre. Misbruik zag de piloot naar eigen zeggen niet: de deur van cockpit moest altijd gesloten blijven tijdens vluchten.

Een van de vermeende slachtoffers, die wegens haar privacy getuigt onder de schuilnaam Jane, zat ook in het vliegtuig en bevestigde het verhaal van de piloot: ook zij zag prins Andrew. Deze Jane zegt van haar veertiende tot haar zestiende te zijn misbruikt door Epstein, terwijl Maxwell in dezelfde kamer aanwezig was.

Kan hij nog bestraft worden?

Waar het in het Maxwell-proces nog gaat om getuigen die zeggen Andrew alleen gezien te hebben in Epsteins gezelschap, klaagde Giuffre de prins deze zomer officieel aan vanwege het misbruik dat twintig jaar geleden zou hebben plaatsgevonden.

"Het gaat om een civiele aanklacht die is ingediend in de VS", zegt correspondent Anne Saenen vanuit Londen. "De prins heeft tot dusver weten te voorkomen om te getuigen in Amerika. Hij heeft nu een nieuwe advocaat in de hand genomen die meer in de aanval gaat."

Een civiele rechtszaak betekent een procedure tussen twee partijen, waarin door het slachtoffer vaak een schadevergoeding geëist wordt. In theorie kan de prins worden verhoord tijdens een openbare rechtszitting. Maar in tegenstelling tot bij een strafzaak, kan een Amerikaanse rechtbank de prins in een civiele zaak niet dwingen om naar de VS te komen om te getuigen, zocht de BBC uit.

De politie in Londen staakte in oktober het onderzoek naar prins Andrew en Jeffrey Epstein. Wel blijft de politie meewerken met 'verzoeken van andere instanties'.

Hoe kijkt het Britse volk naar prins Andrew?

Zijn imago was al niet te best, maar sinds het beruchte interview met presentatrice Emily Maitlis in het tv-programma Newsnight heeft de prins het in eigen land voorgoed verbruid. Saenen: "Dat is het moment geweest waarop het Britse volk prins Andrew heeft veroordeeld."

Het wordt de prins vooral zwaar aangerekend dat hij omging met Epstein, zelfs nadat die was veroordeeld voor seksueel misbruik. "Toen prins Andrew in het interview ook nog ontkende Virginia Roberts Giuffre ooit te hebben ontmoet, terwijl daar fotobewijs van is, verloor de prins ook zijn laatste restje geloofwaardigheid", zegt Saenen. Na het veelbesproken interview legde de Britse prins zijn koninklijke taken neer.

Ondertussen is er nog één iemand die Andrew nog wel zegt te geloven. Zijn ex-vrouw Sarah Ferguson, met wie hij nog goed bevriend is, zei dit weekend in een interview met het Franse blad Madame Figaro nog achter hem te staan. "Ik blijf aan zijn zijde. Omdat ik in hem geloof. Hij is een goede man", aldus Ferguson.

Lees meer over
Prins AndrewJeffrey EpsteinGhislaine MaxwellSeksueel misbruikRechtszaakGroot-Brittannië