Nederlandse drugscriminelen teisteren Spanje: meer cocaïne, meer geweld

Grote drugsvangsten en afrekeningen in het criminele circuit zijn geen uitzondering in het zuiden van Spanje. Vooral cocaïne-criminelen aan de Spaanse costa's schuwen het geweld niet. Volgens de Spaanse justitie en politie zijn daar regelmatig Nederlanders van Marokkaanse komaf bij betrokken.
Een nietsvermoedende voorbijgangster die haar hond uitliet vond twee weken geleden het lichaam van Ebrahim 'De Slager' Buzhu. De aartsrivaal van Ridouan Taghi was door het hoofd geschoten en lag naast een in brand gestoken auto. De vrouw had uiteraard geen idee dat het ging om Buzhu, zoals het Nederlandse OM later bevestigde.
De moord zorgde voor een schok in de rustige provincieplaats Chiclana de la Frontera, waar Spanjaarden graag naartoe trekken voor een zonvakantie. Van het drugsgeweld in de omliggend regio merken de bewoners meestal maar weinig, maar dat de drugshandel hier springlevend is, weet iedereen.
Bewoners van kustplaatsen in dit gebied zijn gewend aan de razendsnelle speedboten die met grote balen hasj aan land komen. De laatste jaren vliegen ook steeds vaker helikopters en zelfs drones met drugs de Straat van Gibraltar over. Want de afstand tot 's werelds grootste hasjproducent Marokko is hier maar een paar kilometer.
Meer cocaïne, ook met speedboten
Maar ook de overslag van cocaïne krijgt hier steeds meer voet aan de grond. Europeanen met wortels in Marokko, onder wie regelmatig Nederlanders, hebben volgens de Spaanse justitie en politie een stevige vinger in de pap.
Aanzienlijke cocaïnevangsten afkomstig uit Zuid-Amerika zijn niet uitzonderlijk in de haven van Algeciras, maar door een vondst twee jaar geleden sloegen de autoriteiten steil achterover. Zij troffen 1200 kilo cocaïne aan, aan land gebracht met eenzelfde soort speedboot die normaal gesproken voor hasjtransporten wordt gebruikt.

Wie erachter zaten? Spaanse hasjhandelaren en Marokkaans-Nederlandse drugscriminelen, vermoeden de autoriteiten.
Nederlandse invloed
"De verkopers of tussenhandelaren zitten vaak in Marokko. De kopers zijn Europees", zegt Guardia Civil-woordvoerder Guillermo Alonso over deze zaak. "In Spanje zijn veel kopers van Marokkaanse komaf, die in andere Europese landen leven, bijvoorbeeld in Nederland of Duitsland."
Ook al was de vangst voor de Guardia Civil vrij uniek, dat deze methode al veel langer gebruikt wordt, kan Alonso niet uitsluiten. De vondst baart hem in ieder geval grote zorgen. "De cocaïnemaffia is meestal veel gewelddadiger dan hasjhandelaren", zegt hij.
Jarenlang ging men ervanuit dat hasjhandelaren nooit cocaïne zouden aanraken, weet misdaadverslaggever Andros Lozano van de krant El Mundo. "Maar dat is nu toch gebeurd", zegt hij. "Deze Nederlandse criminelen hebben veel impact in dit gebied."
Spanje is al sinds jaar en dag een belangrijk knooppunt in de wereldwijde drugshandel. Van oudsher runnen familieclans in Galicië de invoer van drugs in het noordwesten van het land. Zuidelijker - van La Línea de Concepción tot Cádiz - komt de hasj uit Marokko aan land.
Oogluikend toegestaan
Vanwege armoede in dit deel van Spanje werd hasjhandel lange tijd oogluikend toegestaan. Maar sinds drugshandelaren plotseling in videoclips begonnen op te scheppen over hun luxe leventje en pronkten met wilde feesten, zitten de autoriteiten erbovenop, weet misdaadverslaggever Jesús Cañas van de krant El País. Het effect is dat de bendes uitwijken naar andere plaatsen.
"De contacten tussen de lokale hasjbendes en de grote internationale drugscriminelen aan de Costa del Sol zijn er", vertelt Cañas. "De angst dat de lokale bendes massaal in de cocaïne gaan is er al jaren, maar dat is voor zover we weten nog niet echt gebeurd. Als dat wel gebeurt, hebben we hier een groot probleem", zegt hij.
Onopgeloste afrekeningen
Deze grote internationale criminelen zijn vooral te vinden in luxe strandoorden zoals Marbella en Benahavís. De afgelopen jaren waren aan de Costa del Sol regelmatig afrekeningen in het criminele circuit, ook onder Marokkaanse Nederlanders. Huurmoordenaars die de liquidaties uitvoeren, worden vaak ingevlogen en zijn even snel weer vertrokken.
Twee weken na de vondst van het lichaam van 'Taghi-rivaal' Buzhu laten de Spaanse autoriteiten weinig los over het onderzoek. De afgelopen jaren kwam het in dit soort zaken zelden tot een veroordeling in Spanje.