Poetin erkent 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk: wat betekent dit?
In een lange tv-toespraak aan het Russische volk heeft president Vladimir Poetin bekendgemaakt dat Rusland de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde 'volksrepublieken' Donetsk (DNR) en Loehansk (LNR) erkent. Wat betekent dit? Drie vragen en antwoorden.
1. Waarom doet Rusland dit?
Poetin ziet de voormalige Sovjet-staat Oekraïne naar eigen zeggen nog altijd als een 'integraal onderdeel' van de Russische geschiedenis. De Oekraïners zijn volgens de president de 'collega's, kameraden, naasten, familieleden en bloedbroeders' van de Russen.
Maar inmiddels is Oekraïne een 'kolonie' van de Verenigde Staten en heeft het een 'marionettenregering' die zelf helemaal geen besluiten neemt, maar enkel luistert naar het Westen. Die zou al werken aan toetreding van Oekraïne tot het militaire bondgenootschap NAVO, waarvan ook Nederland onderdeel uitmaakt. Hierdoor zou de veiligheid van Rusland in gevaar komen en heeft Rusland dus 'elk recht om zichzelf te verdedigen', aldus Poetin in zijn toespraak.
Ook zei Poetin dat Oekraïne 'genocide' zou plegen op Russen in de twee regio's. Veel bewoners in het gebied hebben de afgelopen jaren versneld een Russisch paspoort gekregen.
2. Wat betekent het erkennen van deze regio's?
Het is een grote stap in het Oekraïne-conflict. De erkenning van Rusland druist in tegen afspraken die zijn gemaakt in de zogeheten Minsk-akkoorden. Daarin was juist afgesproken dat Donetsk en Loehansk onderdeel van Oekraïne zouden blijven. Het naleven van die Minsk-akkoorden werd bovendien gezien als de enige diplomatieke oplossing uit het conflict en leidde eerder tot minder geweld in de rebellenregio's.
"In plaats daarvan heeft Rusland die twee gebieden nu erkend en dat betekent dat jarenlange onderhandelingen verwoest zijn", zegt correspondent Eva Hartog vanuit Moskou. "De hoop dat Donetsk en Loehansk nog binnen Oekraïne zouden blijven, vervalt hiermee. Eigenlijk zegt Poetin hiermee tegen de Amerikaanse president Joe Biden: het gesprek is voorbij."
3. Wat zijn de mogelijke gevolgen?
De aankondiging van Poetin maakt de weg vrij voor Rusland om in de nabije toekomst mogelijk militairen en wapens te sturen naar het gebied waar al sinds 2014 wordt gevochten.
Hartog: "Je kunt je een scenario voorstellen waarin de nu zogenaamd 'onafhankelijke staten' Donetsk en Loehansk Rusland om militaire hulp vragen, en dat Rusland daarop ingaat. En dat betekent dat het land onder die noemer binnen afzienbare tijd troepen kan sturen."
Morgen komt de Russische Federatieraad – zeg maar de Eerste Kamer van Rusland – bijeen voor een spoedzitting. Dan wordt mogelijk meer duidelijk over de volgende stappen van Rusland.