Loehansk en Donetsk

Wat is de Donbas-regio precies, en welk deel erkent Poetin als onafhankelijk?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsWat is de Donbas-regio precies, en welk deel erkent Poetin als onafhankelijk?
RTL

Crisis in Oost-Oekraïne. Wie vandaag het nieuws volgt, hoort vaak de 'Donbas-regio', voorbijkomen. Niet iedereen is waarschijnlijk bekend met deze term. De regio Donbas behelst de hele provincies Donetsk en Loehansk, in het oosten van Oekraïne, hierboven aangegeven op de kaart. Maar in die provincies woedt de laatste jaren een oorlog.

Vandaag meldde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat Poetin enkel de pro-Russische delen erkent als onafhankelijk van Oekraïne. Maar later werd dat weer in twijfel getrokken. Een woordvoerder van het Kremlin zei dat het gaat om het veel grotere grondgebied dat de pro-Russische republiekjes claimen sinds zij zich in 2014 eenzijdig afscheidden van Oekraïne.

Frontlinie verdeelt Donbas-regio

Dat verschil is belangrijk, want de pro-Russische rebellen hebben de controle over een kleiner gebied dan de hele Donbas-regio. Ze hebben in 2014 de onafhankelijkheid al uitgeroepen, de Volksrepubliek Loehansk en Donetsk heet het volgens hen. Tussen de twee delen loopt een frontlinie waar al acht jaar lang wordt gevochten, dat zie je in het kaartje hieronder.

De provincies Loehansk en Donetsk samen is de Donbas-regio.© RTL Nieuws
De provincies Loehansk en Donetsk samen is de Donbas-regio.

De hele regio Donbas is in totaal ruim 50.000 vierkante kilometer. Ter vergelijking: Nederland is ruim 40.000 vierkante kilometer groot. De grootste plaatsen in de regio hebben dezelfde namen als de provincies: Loehansk en Donetsk. Loehansk heeft bijna een half miljoen inwoners, Donetsk ruim een miljoen. Beide steden zijn in handen van de pro-Russische rebellen. In het zuiden van de provincie Donetsk ligt Marioepol, met zo'n half miljoen inwoners. Die stad is in handen van Oekraïne.

Protesten in 2014 en MH17

Oekraïne is al sinds 2014 in conflict met Rusland. In februari van dat jaar waren er grote pro-Europa protesten op het Maidanplein in de hoofdstad Kiev. Als reactie hierop annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim. Sindsdien woedt ook een sluimerende oorlog in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten, gesteund door Rusland, vechten tegen het Oekraïense leger. 

In die periode werd ook vlucht MH17 neergehaald door Russische troepen. Het vliegtuig stortte neer nabij het plaatsje Hrabove, 50 kilometer van de Russische grens, gebied dat nu in handen is van de pro-Russische rebellen.

'Militaire voertuigen gespot'

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn leger nu de opdracht gegeven voor een zogenoemde 'vredesmissie' in Oost-Oekraïne. Rusland ziet Loehansk en Donetsk nu als onafhankelijke staten.

Of er al Russische tanks de grens van Oekraïne zijn overgestoken, is onduidelijk. Persbureau Reuters en ooggetuigen in de regio stellen wel dat er een colonne militaire voertuigen is gespot. Het zou onder meer gaan om tanks zonder insignes.

Sancties

Tal van landen bereiden intussen sancties voor tegen Rusland. Europese vertegenwoordigers komen deze ochtend bijeen om een nieuw pakket te bespreken. Josep Borrell, vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken, verwacht vanmiddag een besluit.

Rusland spreekt dus over een vredesmissie, maar die visie wordt niet gedeeld door andere landen. Het is een 'serieuze escalatie', zei Rutte vanochtend. En ook in andere landen wordt dat zo gezien:

Correspondenten over 'vredesmissie' Oekraïne: 'Serieuze escalatie'
Lees meer over
Oorlog in OekraïneLink in bioOekraïneRusland