Waar staan we nu?

Een maand oorlog: 'Slagkracht Russen slinkt, maar Poetin zal nog poging wagen'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPEen maand oorlog: 'Slagkracht Russen slinkt, maar Poetin zal nog poging wagen'
RTL

Bijna een maand duurt de oorlog nu in Oekraïne. De slagkracht van het Russische leger lijkt te slinken en de terreinwinst van de Russen is zo goed als nihil. "Maar Poetin zal ongetwijfeld nog een poging gaan wagen. Zijn grote doel blijft Kiev", zegt defensiespecialist Dick Zandee van Instituut Clingendael.

Op militair gebied is de afgelopen dagen eigenlijk vrij weinig veranderd, zegt Zandee. De Russische oproep aan Oekraïense militairen om in Marioepol hun wapens neer te leggen, is door de Oekraïense regering afgewezen. "Er zal geen capitulatie zijn, wapens zullen niet neergelegd worden", verklaarde de Oekraïense regering. Die boodschap was eerder al aan de Russen doorgegeven.  

Stinger-raketten

Er is wel wat beweging rond Slowakije, zegt Zandee. "Oekraïne heeft gevraagd om luchtafweer, om zo de luchtmacht van de Russen die op grote hoogte vliegt meer te kunnen bestoken. Er gaan veel berichten rond over de donatie van Stingers, ook vanuit Nederland. Maar deze draagbare luchtdoelraketten komen niet hoger dan 5 kilometer. Als je de luchtmacht van de Russen, die de precisiebommen werpen, wilt raken, heb je grotere installaties nodig. Zoals de S300, een Russisch systeem."

De voortgang van de Russische opmars in Oekraïne sinds het begin van de oorlog.
De voortgang van de Russische opmars in Oekraïne sinds het begin van de oorlog.

De slagkracht van het Russische leger lijkt te slinken. De grote zwakte van de Russen is vooral op de grond te zien, zegt Zandee. "En die situatie is de afgelopen dagen alleen maar slechter geworden. Er komen allerlei eigen reservisten en verder Syriërs, Tsjetsjenen en huurlingen, om de Russen te ondersteunen. Dat de Russen deze mensen inzetten in Oekraïne zegt ook wat over hun eigen troepenvoorraad."

Precisiebommen

Het enige waar de Russen nog wel wat betekenen, is op het gebied van de luchtmacht. "Maar dan moeten ze wel genoeg precisiebommen hebben en niet alleen vrijevalbommen. Voor die laatste moet je lager vliegen en dan ben je ook weer kwetsbaarder. De Russen zetten die bommen dan ook vooral in waar ze meer controle hebben op het land, en dat is het zuiden. Bij de hoofdstad Kiev is die situatie heel anders. Ik veronderstel dat Oekraïne rondom de hoofdstad nog het nodige heeft opgesteld aan luchtafweer. Daar zie je dan ook dat er geen vliegtuigen van de Russen aan het bombarderen zijn."  

Het doel voor Poetin blijft hoofdstad Kiev, zegt Zandee. "Ik verwacht dat de Russen toch nog een poging gaan doen. Dat ze gaan hergroeperen en dan weer proberen de stad te veroveren."

Rivier oversteken

Een optie voor de Russen is om vanuit het noordoosten de stad binnen te dringen. "Dan kan je wel de oostkant van Kiev innemen, maar het hart van Kiev ligt toch aan de andere kant van de rivier Dnjepr, dat is aan de westkant. Dus dan zul je eerst de rivier over moeten. Wellicht zullen de Oekraïners de bruggen dan opblazen. Het verzet zal hevig zijn." Vanuit de zuidoostkant is ook nog weinig te zien van de Russen.

Ondertussen blijft de humanitaire ellende groot. Zandee vindt het moeilijk in te schatten hoe deze oorlog verder zal gaan. "Er zijn mensen die zeggen: Poetin zal onderhandelingen gaan starten nu er zo weinig progressie wordt geboekt. Maar voor Poetin zijn er nog lang niet genoeg doelen bereikt om echt te gaan onderhandelen. Zijn onderhandelingspositie is vanuit zijn ogen niet goed genoeg."

De kans dat Poetin chemische wapens gaat inzetten, is volgens Zandee vrij onwaarschijnlijk. Rusland is onderdeel van het Verdrag Chemische Wapens, dat een wereldwijd verbod behelst op het gebruik en het in voorraad hebben van chemische wapens. "Dus veel voorraad zullen de Russen niet hebben. Natuurlijk is dit destijds in Syrië wel gebeurd, maar ik verwacht dit in deze oorlog niet, ook omdat het de inzet van je grondtroepen bemoeilijkt. Militairen moeten dan met allerlei maskers op hun werk gaan doen terwijl ze al slecht bevoorraad zijn."

Vier strijdtonelen

1. Rond de hoofdstad Kiev

Rond Kiev is de situatie eigenlijk onveranderd sinds het begin van die grote kolonne is aangekomen. Er zijn nog steeds zware gevechten in Irpin, een voorstad van Kiev.

2. Het noordoosten

In het noordoosten, vanuit Belarus, is er door de Russen wel wat progressie geweest richting Kiev. Vorige week was op beelden te zien dat zo'n verkenningseenheid is weggeschoten door Oekraïne. Toen zijn de Russen niet teruggekomen.

3. Strijd rond de steden Soemy en Charkov

Dan is er de strijd rond steden Soemy en Charkov. Daar gebeurt vrijwel niets. Charkov wordt verdedigd door het Oekraïense leger en de Russen komen er niet door. 

4. Het zuiden

In het zuiden is voor de Russen de meeste progressie geboekt. Cherson is ingenomen, de kerncentrale in het zuiden ook. Nu is er de strijd om Mikolayiiv en Marioepol . Marioepol is platgebombardeerd en omsingeld, maar ook daar is het al weer even stil qua progressie. Odessa, in het zuiden van het land, is nog niet in handen van de Russen. Het strand bij Odessa ligt vol met mijnen. Dus daar kunnen de Russen niet aan land. Vanuit het land moeten de Russen nog een heel eind naar Odessa.

Lees meer over
Dick ZandeeClingendaelOorlog in OekraïneOekraïne