Massale aanvallen

Russen rukken langzaam op in Oost-Oekraïne, roebel ingevoerd in bezet gebied

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRussen rukken langzaam op in Oost-Oekraïne, roebel ingevoerd in bezet gebied
RTL

Russische troepen krijgen steeds meer gebied in handen in het oosten van Oekraïne, maar de opmars gaat langzaam. "Het is een soort waterbed", zegt Patrick Bolder van het Haagse centrum voor Strategische Studies. "Als je ergens drukt, ontstaat ergens anders weer ruimte."

In het oosten en het zuiden van Oekraïne zijn inmiddels grote gebieden in handen van de Russische troepen. Het gaat om een gebied van de Krim, het schiereiland dat al in 2014 door Rusland werd geannexeerd, tot de Donbas-regio in het oosten. In die regio liggen de zelfverklaarde republieken Donetsk en Loehansk, waar pro-Russische separatisten de macht in handen hebben.

Ook de stad Marioepol, die een cruciale schakel vormt in het verbinden van die gebieden, is bijna geheel ingenomen. Alleen in een staalfabriek in die stad houden zich nog honderden Oekraïense militairen en burgers schuil. De fabriek is belegerd en het voedsel dreigt op te raken, zegt de directeur van de fabriek.

Op deze kaart zie je de gebieden die de Russische troepen bezetten:

In sommige bezette gebieden probeert Rusland een eigen bestuur op te zetten. Zo meldde het Russische staatspersbureau RIA Novosti vanochtend dat de Russische munteenheid roebel wordt ingevoerd in de zuidelijke regio Cherson. In het gebied wordt volgens het persbureau ook Russische staatstelevisie en -radio uitgezonden.

"Zodra de Russen een gebied hebben veroverd, zetten ze daar een eigen bestuur neer", zegt correspondent Olaf Koens. "Ze houden ook neppe referenda, waarmee ze hun actie willen formaliseren. Daar hoort het invoeren van de roebel ook bij."

Opmars gestuit met loopgraven

Toch kost het de Russische troepen veel moeite om verder op te rukken. Volgens de defensiespecialist heeft het Russische leger veel massa en zware wapens, maar weet Oekraïne de verdere opmars grotendeels te stuiten, onder meer door gebruik te maken van loopgraven.

"Er wordt over de hele frontlinie gevochten, maar het gaat niet om enorme gebieden en op bepaalde plekken worden de Russen ook weer teruggedrongen", zegt Koens. "Wel lijkt Rusland in de Donbas-regio te proberen om een soort tang-beweging in te zetten, en Oekraïense troepen in te sluiten. Daar wordt heel hard gevochten."

"De Russen zijn afhankelijk van goede logistiek om continu voedsel en munitie naar voren te brengen", legt Bolder uit. "Als de Oekraïeners slim de loopgraven gebruiken, en via kleine tactische teams de logistiek weten te vertragen, zitten ze goed."

Het is een kwestie van tijd voor de Russische overmacht zal toenemen, verwacht Bolder. "Oekraïne moet daarom massa creëren. Dat kunnen ze doen met westerse wapens, en door mensen op te leiden daarmee om te gaan. En door die middelen vervolgens slim in te zetten. Dat kan een middel zijn om de verdere opmars te stuiten."

Geen genoegen met staakt-het-vuren

"Oekraïne heeft lang gesmeekt om zwaardere wapens uit het Westen", zegt Koens. "Die krijgen ze nu. Maar het lijkt er niet op dat de oorlog daarmee in een paar weken klaar is. Van de Oekraïense kant klinkt het niet alsof ze genoegen zullen nemen met een staakt-het-vuren. Zeker sinds er oorlogsmisdaden zijn ontdekt in gebieden die bezet zijn geweest door de Russen, lijkt Oekraïne vastberaden om de oorlog ook echt te winnen."

In Oekraïense boerendorpjes niet ver van de frontlinie hoor je dag en nacht explosies. Toch gaan de inwoners niet weg. "Als het nodig is schieten we de Russen zelf aan flarden."
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland