Bloedhitte, maar airco op minimaal 25 graden: in Italië wordt het verplicht
Regels specifiek voor de temperatuur van de airconditioning. Die komen er dit weekend in Italië. Vanaf dan mogen airco’s in de zomer niet kouder worden gezet dan 25 graden en in de winter mag de thermostaat niet warmer dan 19 graden. Dat heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne. Vijf vragen en antwoorden.
Stel, je zit op een bloedhete dag op je werk of in de schoolbanken. Je hebt het vast weleens meegemaakt. Lekker zweten met allemaal mensen om je heen. Als er een airco zou zijn, zou je die waarschijnlijk graag op standje ‘lekker koel’ zetten. In Italië kan dat vanaf zondag niet meer overal.
1. Wat gaat er in Italië veranderen?
Zoals gezegd, de temperatuur van airco’s wordt gereguleerd. Vanaf zondag geldt dat de airco in de zomer niet op kouder dan 25 graden mag worden ingesteld. In de winter geldt voor thermostaten juist een maximumtemperatuur van 19 graden.
Alvast een kleine geruststelling voor wie een zomervakantie in Italië heeft geboekt en bang is de hotelkamer uit te drijven van het zweet: De regels gelden vooralsnog alleen voor scholen en overheidsgebouwen. Als die zich niet aan de regels houden, dan kunnen ze een boete van tussen de 500 en 3000 euro krijgen.
Overigens is nog niet helemaal duidelijk hoe de regel zal worden gehandhaafd. De verwachting is dat de arbeidsinspectie controles zal uitvoeren. De uitzonderlijke situatie geldt tot zeker 31 maart, volgend jaar.
2. Waarom gaat Italië dit doen?
De grootste factor: de oorlog in Oekraïne. En dan vooral de afhankelijkheid van Russische energie. Die afhankelijkheid willen veel Europese landen verkleinen. Ook Italië. Juist Italië.
Want de Italianen zijn zeer afhankelijk van Russische energie. Kijk maar naar deze grafiek:
40 procent van het gebruikte gas in Italië, komt uit Rusland. Ter vergelijking: Bij ons is dat 'slechts' 15 procent. "De afhankelijkheid van Rusland is in de afgelopen dertig jaar zelfs meer dan verdubbeld", zegt correspondent Anouk Boone. "Dat is in lijn met een toename van het verbruik."
"Maar dat tij moet nu worden gekeerd. Want nog afgezien van de Europese vergroeningsmissie, realiseren ook de Italianen zich dat door de oorlog in Oekraïne, de banden met Rusland radicaal zijn veranderd."
3. Gaat deze maatregel ook echt helpen?
Het lijkt er wel op. In ieder geval als je luistert naar Renato Brunetta, de Italiaanse minister van Openbaar Bestuur. Volgens hem wordt 57 procent van de energiekosten van overheidsgebouwen veroorzaakt door de temperatuurregeling. Deze aircomaatregel lijkt de afhankelijkheid van Rusland dus flink te kunnen verkleinen.
Ook Boone ziet de maatregel als een stap in de goede richting. "Maar dan moeten ambtenaren uiteraard niet 's zomers hun kantoor de rug toekeren en thuis gaan werken met een loeiende airco." Of Italië dat met regels zal proberen te voorkomen, is nog niet duidelijk.
Wat doet Italië nog meer?
De airco-maatregel is zeker niet het enige dat Italië doet om de afhankelijkheid van Rusland af te bouwen. Zo zet het land in op meer dan een verdubbeling van wind- en zonne-energie. Ook investeert staatsbedrijf Terna, een transmissienetbeheerder voor energie, de komende vier jaar 10 miljard euro om het elektriciteitsnetwerk te vernieuwen.
Ook kijkt Italië naar andere landen voor het importeren van gas. Bijvoorbeeld naar het Noord-Afrikaanse Algerije. Correspondent Boone laat weten dat het Italiaanse energiebedrijf ENI een deal heeft gesloten met Algerije voor de levering van 9 miljard kubieke meter gas extra. Daarmee krijgt de import uit Algerije een boost van zo’n 50 procent.
4. Hoe reageren de Italianen op de maatregel?
"Het is vooral de waan van de dag", zegt Boone. "Mensen hebben het er zeker over. Niet alleen op straat, maar ook op sociale media, zoals Twitter. Daar zie je de gebruikelijke ophef, maar ook memes."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"In bovenstaande tweet is te zien dat mensen de airco-maatregel betuttelend vinden. Je ziet premier Draghi door de airco heenkijken, met een controlerende blik. Veel Italianen geloven niet dat de maatregel een verschil zal maken in de oorlog", zegt Boone.
Er is niet voor iedereen meteen een probleem en qua hitte zijn Italianen natuurlijk wel wat gewend, zegt Boone. "Daarbij moeten we ook bedenken dat lang niet overal de luxe is voor een airco. Toch wordt het, zeker in het zuiden, wel pittig. Maar als net als vorige zomer de 47 graden wordt aangetikt, dan voelt 25 graden binnen misschien juist wel als een verademing."
"En de winter kan in sommige delen van Italië koud zijn. Dan zullen mensen extra lagen aantrekken en de kachel stoken. Al helpt een extra espresso met een shotje alcohol wellicht ook."
5. Heeft de maatregel ook voordelen voor de Italianen zelf?
De airco-maatregel is op het gebied van gezondheid misschien maar goed ook. Volgens deskundigen is een te groot verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur niet goed voor een mens. Gezondheidsnet.nl zegt dat de airco niet meer dan zes graden kouder afgesteld moet staan dan de temperatuur buiten. Want een te groot verschil kan luchtwegklachten en een verkoudheid veroorzaken.