Zero-covidbeleid

Xi Jinping waarschuwt: coronabeleid mag niet bekritiseerd worden

Door Roland Smid··Aangepast:
© ANPXi Jinping waarschuwt: coronabeleid mag niet bekritiseerd worden
RTL

Er mag niet getornd worden aan het strenge coronabeleid van de Chinese regering, aldus leider Xi Jinping. In een speech in Peking deze week sprak hij van een 'gevecht' tegen iedere vorm van kritiek op 'zero-covid', zoals het beleid officieel heet.

Volgens Xi moeten Chinezen hun gedachten 'op één lijn brengen' met hun regering: er is geen ruimte voor twijfel. Kritiek op het beleid om corona uit te roeien is niet welkom.

Dat beleid zorgt ervoor dat miljoenen burgers al langer dan een maand thuis opgesloten zitten, zoals in Shanghai. Er worden fysieke barricades opgeworpen, die mensen ervan weerhouden toch de deur uit te gaan. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van geavanceerde surveillance-apparatuur.

Corona-uitbraak Shanghai 'onder controle', maar einde lockdown nog niet in zicht
Lees ook

Corona-uitbraak Shanghai 'onder controle', maar einde lockdown nog niet in zicht

China gold lang als een wereldwijd succesverhaal op het gebied van corona, met een zeer laag aantal besmettingen. Maar zelfs 'zero-covid' lijkt niet opgewassen tegen de omikronvariant. Met duizenden besmettingen per dag door het hele land lijkt voor China de geest uit de fles.

En dat legt de tekortkomingen van het beleid bloot: in Shanghai, waar 25 miljoen mensen wonen, is de voedselvoorziening nog altijd een probleem als gevolg van de lockdown. In veel andere steden wordt al gehamsterd, uit angst voor soortgelijke problemen. Er is ook sprake van grote toename in depressie onder mensen die langdurig thuiszitten.

De lockdown in Shanghai zorgde voor veel woede bij inwoners.

Asian Games uitgesteld

Het nieuwste slachtoffer van zero-covid: internationale evenementen. Gisteren werd bekend dat de Asian Games, een groot sportevenement in de Chinese stad Hangzhou dat gepland stond voor september, tot nader order uitgesteld zijn.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Hangzhou is een stad met 12 miljoen inwoners vlakbij Shanghai. Vorige maand werd nog met trots gemeld dat maar liefst 56 sportfaciliteiten klaar waren voor het evenement. De stad zou net als de Olympische winterspelen in Peking gebruik maken van quarantaines en een bubbelsysteem, waarbij de bevolking niet in contact komt met internationale atleten.

Volgens het organiserend comité was de organisatie op orde, maar was corona toch een te grote horde.

Economie zwaar beschadigd

De economische gevolgen van de lockdowns in China zijn inmiddels groot: de EU Chamber of Commerce, een Europese lobbyorganisatie in Peking, kwam deze week met felle kritiek op 'zero-covid'. Volgens de organisatie loopt de internationale handelspositie van China grote schade op. Het stelt dan ook een stevige daling van de economische groei in het vooruitzicht: lager dan 4 procent dit jaar.

De economische schade is voelbaar in de steden die momenteel in lockdown zitten. In Shanghai kunnen miljoenen kleine ondernemers, zzp'ers en dagloners niet naar hun werk. Ook grote bedrijven hebben te lijden, doordat fabrieken stil liggen, net als doorvoerhavens.

Politieke onrust voorkomen

En toch verkiest Xi 'zero-covid' boven de Chinese economie. Later dit jaar wordt in Peking een belangrijk partijcongres gehouden, waar Xi waarschijnlijk een derde termijn als leider krijgt.

Volgens experts is het onwaarschijnlijk dat het corona-beleid tot die tijd aangepast wordt: Xi wil politieke onrust, mogelijk aangewakkerd door een toename in besmettingen, koste wat kost voorkomen.

Lees meer over
Covid-19CoronabesmettingenChina