Laatste strijders geëvacueerd

Doema wil geen uitruil met Azov-soldaten, 'het zijn oorlogscriminelen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Ministerie van Defensie RuslandDoema wil geen uitruil met Azov-soldaten, 'het zijn oorlogscriminelen'
RTL

De Russische Tweede Kamer (de Doema) wil niet dat Oekraïense soldaten uit de staalfabriek Azovstal worden uitgeruild tegen Russische soldaten. "Het zijn oorlogscriminelen, en we moeten er alles aan doen om ze voor het gerecht te slepen", zei de voorzitter van de Doema vandaag. Zijn woorden werden tijdens een vergadering met applaus ontvangen.

Op het terrein van de staalfabriek in de kapotgeschoten Oekraïense havenstad Marioepol hielden Oekraïense militairen de Russische troepen bijna drie maanden tegen. Ze hadden zich verschanst in bunkers en ondergrondse gangen. Het was de laatste plek in de stad waar nog hard gevochten werd. Dat verzet lijkt nu gebroken.

Het Oekraïense leger meldt dat er tijdens de staakt-het-vuren gewerkt wordt aan de evacuatie van de laatste strijders. In Azovstal vochten onder anderen militairen van het beruchte Azov-regiment. Zij worden in Oekraïne als helden gezien, maar door Poetin en zijn regime als een bende Ruslandhatende neonazi's.

Naar Russisch gebied

De Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maliar maakte bekend dat 53 ernstig gewonde militairen uit de fabriek zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de door de Russen gecontroleerde stad Novoazovsk voor behandeling. Daarnaast zijn 211 militairen via een humanitaire corridor naar Olenivka gebracht, een stad in het gebied dat onder controle staat van de door Rusland gesteunde separatisten. 

In de video hieronder zie je hoe de soldaten uit Azovstal werden geëvacueerd:

Volgens het Oekraïense leger hebben de strijders er door stand te houden voor gezorgd dat Russische troepen niet konden oprukken naar de zuidelijke stad Zaporizja. "De militairen die Marioepol hebben verdedigd hebben Oekraïne kostbare tijd bezorgd om reserves op te bouwen, te hergroeperen en om hulp van de partners te krijgen", zei de onderminister.

Rusland beschouwt de geëvacueerde soldaten als krijgsgevangenen. Volgens de Oekraïense onderminister worden de militairen deel van een uitruil van gevangenen, maar de Russische Doema gaat dat dus mogelijk niet toestaan.

Een woordvoerder van Poetin heeft wel beloofd dat de soldaten die zich overgeven worden behandeld volgens internationale regels.

Is Marioepol nu gevallen? 

Voor de Russen is Marioepol de belangrijkste trofee, zegt correspondent Jeroen Akkermans die de afgelopen maanden voor RTL Nieuws verslag deed vanuit Oekraïne. "Het is de stad die een landweg en dus ook watertoevoer naar de Krim mogelijk maakt. De Krim is het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 heeft ingenomen. De ligging van Marioepol is van zo'n strategisch belang dat het zelfs helemaal plat gebombardeerd voor de Russen nog van grote waarde is."

Aan Oekraïense kant heeft een hoop bloed gevloeid om de stad te verdedigen. "Nu Marioepol uit handen moeten geven, dat zal voor Oekraïne ondraaglijk zijn. Ik denk dat de militaire strijd om de stad hiermee niet automatisch voorbij is, ook al ziet het er op dit moment misschien zo uit. Een tegenaanval op een later tijdstip kan altijd nog ingezet worden. Ik sluit zelfs niet uit dat er toch nog Oekraïense soldaten in het labyrint van kelders tot wel 30 meter onder de grond zijn achtergebleven."

Rusland en Oekraïne proberen al sinds kort na de Russische inval op 24 februari tot een vredesakkoord te komen door in gesprek te blijven. Akkermans verwacht niet dat Oekraïne Marioepol nu zomaar opgeeft aan de onderhandelingstafel. "Nee, het gaat lang duren tot er een vredesafspraak is waar beide partijen zich in kunnen vinden."  

© RTL Nieuws
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland