Werknemers ontevreden

Treinen plat, luchtvaart ook? Britten koersen af op zomer vol stakingen

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPTreinen plat, luchtvaart ook? Britten koersen af op zomer vol stakingen
RTL

Groot-Brittannië stevent af op een zomer vol stakingen. Deze week zijn het de treinen die op dinsdag, donderdag en zaterdag maar mondjesmaat rijden omdat duizenden spoorwegmedewerkers staken. Nu dreigt ook chaos in de luchtvaart: een grote meerderheid van het personeel van British Airways stemde voor stakingen deze zomer als de lonen niet fors omhoog gaan.

Het zou kunnen betekenen dat honderden BA-werknemers die bijvoorbeeld de check-ins doen hun werk neerleggen, net als ander grondpersoneel. Dat zou leiden tot een onvermijdelijke chaos op de luchthavens. Een datum is nog niet bekend, maar er wordt gesproken over eind juli, begin augustus.

Het BA-personeel wil structureel 10 procent loonsverhoging. Precies het deel dat ze moesten inleveren omdat het zo slecht met de sector ging toen corona uitbrak. Maar British Airways wil niet verder gaan dan een eenmalige uitkering van 10 procent. "Met grimmige voorspelbaarheid worden vakantiegangers geconfronteerd met enorme verstoringen dankzij de koppigheid van British Airways", zegt vakbondswoordvoerder Nadine Houghton.

Staking spoorwegpersoneel

Op het spoor is het deze week al chaos. 40.000 werknemers leggen drie dagen lang het werk neer: dinsdag, donderdag en zaterdag. Er rijden veel minder treinen dan normaal. Veel reizigers blijven noodgedwongen thuis of pakken de auto.

Vakbondsleider Mick Lynch© ANP
Vakbondsleider Mick Lynch

Mick Lynch van de spoorwegvakbond RMT wil het land niet ontwrichten, maar zegt geen keus te hebben. "Wij worden geconfronteerd met duizenden ontslagen, de werkweek gaat omhoog van 35 uur naar 40 en mogelijk 44 uur, zonder dat de lonen stijgen, dus eigenlijk gaan de lonen omlaag. Ze proberen hun winsten te herstellen en de arbeiders ervoor te laten betalen. Wij hebben al jaren geen salarisverhoging gehad en we willen nu gecompenseerd worden voor het feit dat de kosten van levensonderhoud zijn gestegen."

Andere sectoren

Het speelt niet alleen bij de spoorwegen en het luchtvaartpersoneel: in tal van sectoren is grote onvrede onder ambtenaren en arbeiders. Veel mensen zijn niet meer in staat de sterk gestegen kosten van het levensonderhoud te betalen. Volgens vakbondsman Mick Lynch moeten we niet raar opkijken als er nog meer stakingen uitbreken.

Wie is Mick Lynch?

Hij wordt door sommige tegenstanders een marxist genoemd die er alleen maar op uit is om de regering omver te werpen. Maar het progressieve deel van de bevolking draagt hem op handen. Mick Lynch, leider van de spoorwegvakbond RMT, is niet weg te slaan uit het nieuws in Groot-Brittannië deze dagen. Hij komt op voor de arbeiders op een manier die sinds de jaren 80 niet meer gezien is. Hij spreekt duidelijke taal en schroomt niet zijn opponenten leugenaars te noemen. Mick Lynch is hét gezicht geworden van de strijd van de arbeiders.

"Er zijn mensen met een fulltime baan die toch een uitkering nodig hebben en naar de voedselbank moeten. Het is een nationale schande", zegt Lynch.

"Er zijn laagbetaalden en er zijn rijken. En wat er mis is in deze maatschappij, is dat er een onbalans is tussen de mensen die het werk doen om het land draaiende te houden, die de rijkdom van onze maatschappij creëren, maar niet een eerlijk deel van die rijkdom krijgen, omdat dat gaat naar mensen die al enorm rijk zijn."

Lees meer over
StakingenGroot-Brittannië