Schandaal na schandaal: al 50 collega's opgestapt om onvrede over Boris Johnson
De onvrede over de Britse premier Boris Johnson leidt vandaag voor de derde dag op rij tot een uittocht van bewindslieden. Met het vertrek van onder anderen minister Brandon Lewis (Noord-Ierland) en onderminister Helen Whately (Financiën) komt het aantal opgestapte regeringsleden rond de vijftig te liggen.
De jongste rel rondom Johnson draait om zijn keuze om begin dit jaar partijgenoot Chris Pincher een functie te geven, ondanks dat hij wist dat die werd beschuldigd van seksueel wangedrag. Pincher stapte vorige week op na berichten dat hij twee mannen zou hebben betast in een privéclub.
Reeks schandalen
Meerdere partijgenoten vinden dat Johnson na een reeks schandalen niet meer in staat is om de Conservatieve Partij en het land te leiden. Lewis stelt in zijn afscheidsbrief dat hij zijn eigen integriteit niet op het spel kan zetten om de huidige politieke situatie te verdedigen. "Het is duidelijk dat onze partij, parlementaire collega's, vrijwilligers en het hele land beter verdienen", aldus de politicus.
Johnson dacht ondanks de groeiende kritiek van zijn partijgenoten niet aan opstappen. Maar vanochtend werd duidelijk dat hij toch zijn aftreden gaat aankondigen.
Een maand geleden overleefde hij een interne vertrouwensstemming.
'Aan stoelpoten gezaagd'
"Er wordt van alle kanten aan Johnsons stoelpoten gezaagd", zei Engeland-correspondent Anne Saenen gisteren over de situatie. "Zijn positie is onhoudbaar geworden. Ook zijn eigen partij wil inmiddels dat hij vertrekt."
"Het vertrek van Johnson is onvermijdelijk. Zijn losse omgang met de waarheid doet hem uiteindelijk de das om. Keer op keer loog Johnson het publiek en zijn partij voor. Het vertrouwen in hem als premier brokkelde daardoor af. Britten kunnen hem niet serieus meer nemen."