Hittegolven buitelen over elkaar heen: puffen in Azië, Europa en Amerika
Het lijkt haast overal op het noordelijk halfrond heet. De VS zucht onder een extreem warme periode, wij hebben er in Europa mee te maken en ook in Azië is het om de haverklap raak. Hittegolven: we moeten er maar aan wennen, want ze zullen blijven komen.
Spanje gaat alweer zijn derde hittegolf van dit jaar tegemoet. In juni was er al één, en in de eerste helft van juli was er een hittegolf die tien dagen duurde en waarbij ruim 700 doden vielen. Die hittegolf trok uiteindelijk ook onze kant op. Nu is het in Spanje lokaal opnieuw boven de 40 graden. Er zijn zelfs plekken waar het deze week niet eens is afgekoeld. Volgens sommigen is er dan ook geen sprake van een derde hittegolf, maar gaat de hittegolf die op 9 juli begon nog steeds door.
Zeewater van 30 graden
Zelfs het zeewater is al 1 tot 2 graden warmer dan normaal. Fijn voor zwemmers misschien, maar het kan funest zijn voor het leven in zee. Op sommige plekken is zelfs al een watertemperatuur van 30 graden gemeten. In heel Zuid-Europa is het trouwens puffen en steunen. En ook bij ons wordt het weer warm.
Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is het gevaarlijk heet, in het zuiden van de VS al een week lang. Nu is het hittefront naar het noordoosten getrokken en levert het daar recordtemperaturen af. Meer dan 100 miljoen Amerikanen in 28 staten worden erdoor getroffen. In veel steden komt het kwik boven de 38 graden. "Blijf uit de zon, drink voldoende en houd je buren en huisdieren in de gaten", waarschuwt de burgemeester van Washington.
Airco
"In steden in Texas en Arizona was het ook veel warmer dan normaal", zegt RTL Nieuws-verslaggever Sophie van der Meer, "maar daar zijn ze wel ingesteld op hoge temperaturen. Hier in New York is dat veel minder, mensen met een laag inkomen hebben geen airco. Gelukkig is er in veel gebouwen wel airco en daar kan je dan naartoe. Ook zwembaden blijven langer open, zodat mensen daar verkoeling kunnen zoeken."
Maar al die airco's zorgen wel voor een nieuw probleem. "Energiebedrijven hebben mensen opgeroepen om de airco wat minder hoog te zetten, anders kan het elektriciteitsnetwerk overbelast raken en de stroom uitvallen. Dat gebeurde deze week al in de wijk Queens", zegt Sophie van der Meer.
Meteorologen: vaker langer warm
"Ze komen steeds vaker voor en ook steeds vaker wereldwijd tegelijk", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. "Het is bijna irritant om steeds weer te moeten zeggen, maar het heeft natuurlijk alles te maken met het warmer wordende klimaat. We krijgen vaker hittegolven de komende tijd."
En die hittegolven duren ook langer en zijn intenser. "Kijk naar Spanje", zegt Dorrestein, "Daar is het nu heel lang heet. En het wordt ook bij ons heter. Vroeger dachten we hier nooit aan 40 graden, nu hebben we dat al bijna twee keer gehad."
Ook in China is het, vertelt correspondent Roland Smid vanuit Shanghai, 'eigenlijk niet te harden' buiten. "Je moet echt voorzichtig zijn. Een uur lang buiten en dan even pauze en naar binnen. Veel drinken, anders is het niet verantwoord."
De overheid in China verbiedt zelfs fysiek werk buiten. Bouwvakkers bijvoorbeeld moeten het werk tijdelijk opschorten, maar daar houdt niet iedereen zich aan. Roland Smid: "Ik was in een buitenwijk vandaag en daar zag ik om twee uur in de middag mensen mensen zware tegels sjouwen. Ik dacht: dat kan niet goed gaan."
Testers aan het werk
Wie wel nog buiten werken, zijn de coronatesters. Zij moeten gewoon doorwerken, al is het heet: iedere inwoner moet om de twee dagen verplicht testen. "De testers zijn helemaal ingepakt in beschermende kleding, mondkapje op, ik heb er deze week verschillende zien flauwvallen." Hoe zwaar hun werk is, kun je zien in deze video:
Het is altijd warm in Shanghai in de zomer. Maar dit jaar is het extreem. Smid: "Ik kan me niet heugen dat het de laatste jaren zo vaak richting de 40 graden ging. Iedereen heeft hier airco. Dus als je je huis met airco verlaat, stap je in je auto met airco, en ga je via de parkeergarage het winkelcentrum met airco in. Het was daar ook heel druk vandaag."
Vroeger gingen mensen in Shanghai de stad uit in de zomer, maar dat kan door corona niet meer. De stad is niet meer in lockdown, maar andere provincies stellen quarantaine-eisen aan mensen uit Shanghai en niemand wil een week in quarantaine.