Compenseren voor klimaatverandering

Zijn wij medeverantwoordelijk voor de overstromingen in Pakistan?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Akram Shahid / AFPZijn wij medeverantwoordelijk voor de overstromingen in Pakistan?
RTL

Pakistan kampt al maandenlang met hevige regenval, waardoor een derde van het land is overstroomd en 33 miljoen mensen zijn getroffen. Volgens de Pakistaanse regering dragen rijke westerse landen een deel van de verantwoordelijkheid.

Pakistan kan de gevolgen van de overstromingen niet overzien en vraagt de internationale gemeenschap om financiële en humanitaire hulp. De Pakistaanse regering vraagt dit specifiek aan landen die veel broeikasgassen uitstoten, omdat zij relatief veel bijdragen aan klimaatverandering.

In gesprek met de Britse krant The Guardian zei de Pakistaanse klimaatminister dat Pakistan heel weinig heeft bijgedragen aan klimaatverandering, maar wel veel van de negatieve gevolgen ondervindt. Rijkere landen stoten veel meer broeikasgassen uit en hebben veel minder vaak met de gevolgen te maken.

Nood is hoog in Pakistan: nauwelijks hulp voor honderdduizenden mensen
Lees ook

Nood is hoog in Pakistan: nauwelijks hulp voor honderdduizenden mensen

Extreem weer door klimaatverandering

Naarmate de aarde opwarmt, krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer, legt klimatoloog Reinier van den Berg uit. "Zware regens en overstromingen komen in een opwarmend klimaat steeds vaker voor en zijn vaak ook intenser."

De Verenigde Staten en Europese landen zijn verantwoordelijk voor een onevenredig groot aandeel van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daar hoort Nederland ook bij. Maar de gevolgen van onze uitstoot zien we hier relatief een stuk minder dan in de armere delen van de wereld. 

Pakistan is volgens de Global Climate Risk Index één van de landen die de afgelopen jaren het zwaarst zijn getroffen door klimaatverandering, terwijl het relatief weinig bijdraagt aan klimaatverandering. Pakistan draagt met deze overstromingen dus vooral de gevolgen van de uitstoot van Europa en de Verenigde Staten.

Compenseren voor klimaatverandering

Internationale verdragen zoals het Akkoord van Parijs hebben als doel om de opwarming van de aarde te beteugelen. Wereldwijd zijn er ook steeds meer fondsen en organisaties die geld inzamelen voor de bestrijding van klimaatverandering.

Eén van de bekendste fondsen tegen klimaatverandering is het Green Climate Fund, opgezet door de Verenigde Naties. 49 landen hebben daar tot nu toe meer dan 10 miljard euro aan toegezegd.

Het fonds is er in de eerste plaats om verdere klimaatverandering te beperken, en niet voor humanitaire hulp bij natuurrampen zoals de overstromingen in Pakistan. Daardoor komt nu weinig geld vrij om Pakistan te helpen, terwijl het land terecht vraagt om een bijdrage van rijke landen.

Westers geld

Vooralsnog worden landen niet verplicht om grote bedragen in te leggen. "Aangezien wij de grootste bijdrage leveren aan de uitstoot van broeikasgassen, zou het eerlijk zijn om zo'n klimaatfonds naar rato te vullen", zegt Reinier van den Berg.

"Klimaatfondsen zouden voor een aanzienlijk deel moeten worden gevuld met westers geld. Dat wordt keer op keer genoemd bij internationale overleggen, en het zal uiteindelijk ook gebeuren."

Lees meer over
VNKlimaatveranderingOverstromingenPakistan