Erfenis Britse vorstin

Elizabeth geen heldin voor iedereen: 'Verantwoordelijk voor koloniale misdaden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPElizabeth geen heldin voor iedereen: 'Verantwoordelijk voor koloniale misdaden'
RTL

Terwijl velen rouwen om de dood van koningin Elizabeth, klinkt ook kritiek over haar rol rond de voormalige Britse koloniën. De Queen verzette zich destijds tegen de bevrijding van de Britse overzeese gebieden, en dat nemen nazaten van de voormalige koloniën haar kwalijk.

Het regent sinds de dood van de Queen 'eenzijdige necrologieën' van koningin Elizabeth, zeggen deze critici. De donkere kanten van haar zeventig jaar durende bewind worden onvoldoende belicht, vinden zij. 

Ongenoegen

"Als iemand verwacht dat ik iets anders laat zien dan ongenoegen over de monarch, die aan het hoofd stond van een regering die genocide mogelijk maakte, mijn halve familie heeft vermoord of ontheemde, dan kan die lang wachten", schreef universiteitsprofessor Uju Anya in een tweet die tienduizenden keren werd geliket en gedeeld.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Anaya, dochter van een moeder uit Trinidad en een Nigeriaanse vader, verklaarde in een interview dat zij zichzelf ziet als een kind van kolonisatie. In vergelijkbare berichten laten andere critici zelfs weten op het graf van dode Britse vorsten te willen dansen, als dat mogelijk zou zijn.

Allesbehalve zachtzinnig

Tijden de Britse kolonisatie ging het er allesbehalve zachtzinnig aan toe. Toen koloniën hun onafhankelijkheid bevochten onder het bewind van Elizabeth werd dit met harde hand neergeslagen.

In onder meer Maleisië, Kenia, Cyprus en Yemen werden tegenstanders van de Britten opgepakt, gemarteld of erger. In hoeverre de koningin hiervan op de hoogte was, is onduidelijk.

Bezoek van Elizabeth aan Ghana in 1961.© ANP
Bezoek van Elizabeth aan Ghana in 1961.

Toen Elizabeth zeventig jaar geleden aan de macht kwam, stond zij nog aan het hoofd van een enorm Brits rijk. Maar dat rijk stortte steeds verder in toen koloniën zich losweekten en zich bevrijdden van de kroon. Groot-Brittannië had begin jaren 50 nog meer dan zeventig overzeese gebieden, maar inmiddels zijn dit er nog maar veertien, vooral kleine eilanden. 

Geen staatshoofd meer

Steeds meer landen willen af van de Britse kroon. Zo besloot Barbados nog geen jaar geleden Queen Elizabeth niet langer als staatshoofd te erkennen. Het land werd een republiek. Andere landen, zoals Jamaica, overwegen hetzelfde en eisen in sommige gevallen herstelbetalingen voor de misdaden die gepleegd zijn tijdens de koloniale periode.

Lees meer over
Koningin Elizabeth IIOverlijden koningin ElizabethBritse koningshuis