Verzet tegen Poetin

Mobilisatie is chaos: Russische mannen vluchten massaal, overal protesten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

De mobilisatie van 300.000 Russische mannen verloopt chaotisch en ongestructureerd. Veel mannen hebben helemaal geen zin om te strijden in de oorlog in Oekraïne. In Rusland zijn ook steeds meer mensen die zich hardop uitspreken tegen het besluit van president Poetin, die alles op alles zet om de oorlog te winnen.

Poetin heeft verse soldaten nodig omdat zijn leger in Oost-Oekraïne steeds meer verliezen lijdt. In een toespraak kondigde hij vrijdag aan dat 300.000 mannen die in het leger hebben gezeten, naar het front moeten.

In de toespraak van vrijdag viel Poetin ook uit naar het Westen:

Poetin gaat tekeer tegen het Westen: 'Ze hebben de Oekraïners tot kanonnenvlees gemaakt'

Het lijkt een onvoorbereide noodgreep van Poetin, want er gaat veel mis tijdens de mobilistatie. 

Grens oversteken

Correspondent Eva Hartog is bij de grens tussen Rusland en Georgië. Zij ziet veel Russische mannen de grens oversteken om te voorkomen dat ze naar het front worden gestuurd.

De wachttijd bij de grens is 36 uur. Het lukt veel Russen om de grens over te komen, ziet Hartog. "Hoeveel mensen nu de grens oversteken is onduidelijk. Maar afgaand van wat we hier zien, zijn het er veel. Heel veel."

Soms komen ze met hun gezinnen, maar meestal zijn het alleen jonge mannen. "Ze komen met de auto, op de fiets, lopend. Vaak met een enkele rugtas. Alles om maar niet het leger in te moeten." Sommige mannen, die niet kunnen vluchten, zouden zichzelf verwondingen toebrengen om maar niet in het leger te hoeven.

Gedwongen naar het front: Russische vaders en zonen nemen afscheid

Op bovenstaande videobeelden zijn Russen te zien die afscheid nemen van hun familieleden omdat ze wél naar Oekraïne vertrekken. Hoeveel dat er zijn, is onduidelijk, maar dat het om honderdduizenden gaat, lijkt onwaarschijnlijk.

Verzet tegen oorlog

In Rusland zelf staan steeds meer mensen op om zich tegen de oorlog en tegen de mobilisatie te verzetten. Overal zijn protesten en worden mensen opgepakt. Vandaag nog werden in de Russische Republiek Dagestan waarschuwingsschoten afgevuurd om mensen die protesteerden uiteen te drijven.

Op video's is te zien hoe agenten in de lucht schieten. Ook zijn er beelden van schermutselingen tussen burgers en politie.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het protest was een reactie op het feit dat 110 mannen uit het dorp zijn opgeroepen om mee te vechten in Oekraïne.

Dagestan, dat vooral wordt bewoond door etnische moslims, is volgens waarnemers één van de Russische regio's waar momenteel de meeste mannen worden opgeroepen. Activisten stellen dat vooral leden van minderheden het doelwit zijn van de Russische mobilisatiecampagne.

Kritiek van binnenuit

Poetin krijgt ook steeds meer kritiek van binnenuit. Zo heeft het hoofd van de mensenrechtencommissie van het Kremlin, Valeri Fadejev, de mobilisatie van reservisten bekritiseerd.

Fadejev riep de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe op een eind te maken aan de nietsontziende manier waarop veel rekruteringsbureaus in het land te werk gaan. Zelfs mannen die geen enkele ervaring hebben met de gewapende strijd krijgen het bevel hun dienstplicht te vervullen.

Tijdens de procedure zou er van alles misgaan. Viacheslav Volodin, de voorzitter van de Doema, het Russische parlement, zegt dat er veel klachten binnenkomen over mensen die helemaal niet zouden moeten worden opgeroepen. "Dat moet gecorrigeerd worden", zei ze.

Ook de leider van de Siberische republiek Jakoetië, Aisen Nikolajev, geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. "Er zijn reservisten ten onrechte onder de wapenen geroepen, zij moeten worden teruggestuurd. Daaraan wordt al gewerkt."

'Maken mensen gek'

Ook op sociale media in Rusland circuleren berichten over mensen zonder enige militaire achtergrond die toch een oproep hebben gekregen. Hetzelfde geldt voor te oude of chronisch zieke reserveofficieren. Zelfs de hoofdredacteur van de nieuwszender RT, nauw verbonden met het Kremlin, deed gisteren haar beklag over de chaotische gang van zaken.

"Aangekondigd was dat soldaten tot 35 jaar konden worden gerekruteerd. Oproepen gaan naar veertigers. Ze maken mensen gek, alsof het met opzet gebeurt, uit kwaadaardigheid. Het lijkt alsof ze zijn gestuurd door Kiev", foeterde RT-chef Margarita Simonian op haar Telegram-account.

Lees meer over
Vladimir PoetinOorlog in OekraïneOekraïneRusland