Na mobilisatie

Finland sluit grens voor toeristen uit Rusland

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPFinland sluit grens voor toeristen uit Rusland
RTL

Finland sluit om middernacht (plaatselijke tijd) de grens voor Russische toeristen. De Finse regering verwacht dat dit zal leiden tot een forse afname van het grensverkeer. Russen blijven welkom als ze op familiebezoek gaan of voor werk of studie in Finland moeten zijn.

Sinds Rusland vorige week een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde, is het druk aan de grens tussen tussen Finland en Rusland. Rond het afgelopen weekeinde kwamen 30.000 Russische burgers in het buurland aan.

'Mobilisatie weegt mee'

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto zegt dat de Russische mobilisatie zwaar heeft meegewogen bij de beslissing de grens te sluiten voor Russen met een toeristenvisum. De toestroom van Russen brengt de internationale betrekkingen van Finland in gevaar, zei de minister, die erop wees dat Russen via Finland verder kunnen reizen binnen de Europese Unie.

30 procent meer Russen naar Europese Unie sinds afkondigen mobilisatie
Lees ook

30 procent meer Russen naar Europese Unie sinds afkondigen mobilisatie

Binnen de Europese Unie is er discussie over het opvangen van Russische deserteurs. Als het aan Polen en de Baltische staten ligt, komt er niemand meer binnen. Andere landen, waaronder Nederland, zijn er niet voor om de grenzen te sluiten.

Correspondent Eva Hartog was afgelopen weekend in Georgië, waar ze zag hoe massa's Russische mannen de grens overstaken:

Lees meer over
Oorlog in OekraïneFinlandRusland