Burgers moeten stad verlaten

Rusland zegt Oekraïens offensief rond Cherson af te weren

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AP Rusland zegt Oekraïens offensief rond Cherson af te weren
RTL

Russische troepen hebben een Oekraïense poging controle te krijgen over delen van de zuidelijke regio Cherson afgeweerd, zegt het ministerie van Defensie in Moskou. Het pro-Russische bestuur in de regio hernieuwde wel zijn oproep aan burgers de stad Cherson onmiddellijk te verlaten in afwachting van een breder Oekraïens tegenoffensief.

Volgens Rusland werd 'de vijand teruggeduwd naar zijn oorspronkelijke posities'. De aanval werd volgens Moskou gelanceerd in de richting van nederzettingen aan de westelijke kant van de rivier Dnjepr.

Drijvende brug

Oekraïne meldde gisteren dat Russische troepen zijn begonnen met het verplaatsen van eenheden en uitrusting van de westelijke naar de oostelijke oever. Volgens het Britse ministerie van Defensie heeft Rusland een geïmproviseerde drijvende brug over de Dnjepr voltooid om zijn troepen te kunnen vervoeren en bevoorraden.

Wie incasseert het beste, Rusland of Oekraïne? 'Honger en energie als wapen'
Lees ook

Wie incasseert het beste, Rusland of Oekraïne? 'Honger en energie als wapen'

Cherson was in maart de eerste grote stad die tijdens de oorlog in Russische handen viel. Oekraïense troepen rukken nu steeds verder op richting de stad. De afgelopen weken werd het Russische leger er 20 tot 30 kilometer teruggedrongen.

De regio Cherson is een van de vier deels bezette Oekraïense regio's die recent door Rusland is geannexeerd. Moskou claimde ook aanvallen in de eveneens deels ingelijfde regio's Loehansk en Donetsk te hebben afgeslagen.

Huizen doorzeefd met kogels, granaatinslagen op daken en een munitiedepot dat volledig is opgeblazen. Van het Oekraïense dorp Archangelsk aan het oostfront is weinig meer over, ziet onze correspondent Jeroen Akkermans.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneRuslandOekraïne