Tussentijdse verkiezingen

Biden wil samenwerken met Republikeinen, wat uitslag ook wordt

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
Biden wil samenwerken met Republikeinen, wat uitslag ook wordt
RTL

De Amerikaanse president Joe Biden heeft duidelijk gemaakt dat hij de komende twee jaar wil samenwerken met de Republikeinen in het Congres, wat de einduitslag van de tussentijdse verkiezingen ook wordt. Hij zal later deze maand, na de G20 in Indonesië, leiders van beide partijen op het Witte Huis uitnodigen.

Dat beloofde hij in zijn toespraak vanuit het Witte Huis, over de verkiezingen.

Op het moment dat Biden sprak, wachtte men nog op de uitslagen van drie races om Senaatszetels en 44 races om zetels in het Huis van Afgevaardigden.

De Republikeinen maken, zo blijkt nu op basis van de eerste resultaten, goede kans de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden terug te winnen. Al lijkt het niet zo'n grote overwinning als de peilingen voorspelden. In de Senaat, de Eerste Kamer, is het nog een nek-aan-nekrace.

Tijdens de verkiezingen kan Biden een deel van zijn macht verliezen. Correspondent Erik Mouthaan legt in onderstaande video uit hoe dat werkt:  

Wie de controle krijgt over de Senaat is moeilijker te voorpellen. Om ook in die kamer een meerderheid te krijgen dienen de Republikeinen twee van de drie nog onbesliste, nipte races te winnen.

Voor de midterms hadden de Democraten nog meerderheden in beide kamers. Biden sprak desalniettemin van een 'goede dag' voor de Democraten omdat de verwachte 'rode golf' was uitgebleven.

'Teleurstellend'

De Amerikaanse oud-president Donald Trump reageerde ook en zei dat hij de resultaten 'ietwat teleurstellend' vond voor zijn Republikeinse Partij. Maar vanuit zijn 'persoonlijk oogpunt' zijn ze 'een erg grote overwinning', schrijft hij, zonder verder uit te leggen waarom.

Oud-president Trump noemt voorlopige uitslag 'ietwat teleurstellend'
Lees ook

Oud-president Trump noemt voorlopige uitslag 'ietwat teleurstellend'

Biden verwacht dat de Republikeinen ook bereid zijn om met hem samen te werken, want dat heeft 'het Amerikaanse volk volgens mij duidelijk gemaakt', zei hij. Maar de president zei ook dat hij zijn veto zal uitspreken tegen eventuele Republikeinse pogingen om een nationaal verbod op abortus in de wet te verankeren of om de door zijn voorganger Donald Trump ingevoerde belastingverlagingen voor de hoogste inkomensgroepen permanent te maken.

Een besluit over een nieuwe kandidatuur voor het presidentschap zei Biden pas in 2023 te willen nemen. Hij herhaalde dat hij van plan is zich opnieuw kandidaat te stellen, maar dat het een beslissing die hij samen met zijn familie neemt. 

Lees meer over
Joe BidenDonald TrumpAmerikaanse verkiezingenBuitenlandse politiek