Na twee weken protesten stemt parlement Peru in met vervroegde verkiezingen

Het Peruaanse parlement heeft ingestemd met het vervroegen van de verkiezingen van 2026 naar april 2024. Het besluit volgt op de onrust in het land die twee weken geleden uitbrak na het afzetten en arresteren van president Pedro Castillo.
Castillo werd aan de kant geschoven omdat hij het parlement wilde ontbinden. Daarna braken protesten uit omdat Peruanen niet willen dat opvolger Dina Boluarte de termijn van Castillo kan afmaken.
Tweede stemming
Het parlement wilde daar in eerste instantie niet aan, maar ruim twee derde van de parlementariërs gaat nu wel akkoord met vervroegde verkiezingen. Volgend jaar moet er nog een tweede stemming volgen om de grondwetswijziging die dit mogelijk maakt te bekrachtigen, zegt de voorzitter van het parlement.
Ook is vastgelegd dat Boluarte in juli 2024 de macht overdraagt aan de winnaar.
De demonstranten eisen behalve vervroegde verkiezingen ook de vrijlating van Castillo, maar het hooggerechtshof besloot vorige week dat hij nog anderhalf jaar blijft vastzitten.
De noodtoestand is van kracht in heel Peru en Boluarte riep eerder op tot rust. Bij de protesten kwamen al zeker twintig mensen om en raakten minstens 340 anderen gewond. Twee ministers zijn om de dodelijke protesten opgestapt.
Mexico
Peru heeft de Mexicaanse ambassadeur in Lima tot ongewenst persoon verklaard en de diplomaat 72 uur gegeven het land te verlaten. Dat besluit volgt op de beslissing van de Mexicaanse overheid om asiel te verlenen aan de familie van Castillo. Een aantal familieleden bevindt zich in de Mexicaanse ambassade, al is onduidelijk wie precies. De voormalig president heeft twee kinderen.
Castillo zelf probeerde naar die ambassade te vluchten, maar werd aangehouden voordat hij daar aankwam. De rechtbank heeft dinsdag een verzoek verworpen van het OM om Castillo's vrouw, Lilia Paredes, te verbieden het land te verlaten. Tegen haar loopt een onderzoek naar betrokkenheid bij een witwasnetwerk.