'Alles is vernietigd'

Russen wissen alles wat Oekraïens is in Marioepol, satelliet toont 10.000 graven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APRussen wissen alles wat Oekraïens is in Marioepol, satelliet toont 10.000 graven
RTL

In april viel de Oekraïense stad Marioepol in de handen van het Russische leger. De Russen proberen nu, acht maanden na dato, alles uit te roeien dat doet denken aan Oekraïne, concludeert persbureau Associated Press (AP) na onderzoek.

Op de ruïnes van het oude Marioepol verrijst een nieuwe stad, een Russische stad, ontdekte AP. Zo heet de Vredeweg nu de Leninweg. Zelfs het grote bord dat de naam van de stad bij de ingang aankondigt, is gerussificeerd. Het is geschilderd in de kleuren van de Russische vlag. 

In de paar scholen die open zijn, wordt nu les gegeven volgens het Russische leerplan. Telefoon- en tv-netwerken zijn Russisch en de stad bevindt zich nu in de tijdzone van Moskou. 

Ook de laatste overblijfselen van het beroemde theater, waar honderden burgers omkwamen toen ze probeerden te schuilen voor de bommen, worden weggeruimd. Inclusief het bewijs van oorlogsmisdaden.

10.000 graven

De stad is leeg en doods. AP vergeleek satellietbeelden van begin maart tot december, en kwam tot de schokkende conclusie dat de stad er in die tijd 10.000 graven bij heeft gekregen. De graven zijn de littekens van de Marioepol, schrijft het persbureau.

Hieronder kun je twee satellietbeelden vergelijken:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

AP bekeek ook drone- en videobeelden waarop te zien was dat de Russen zware machines hebben gebruikt om lange graven te maken. De graven zijn zichtbaar als heuvels van aarde. Op sommige plekken zijn houten kruisen geplaatst met namen, nummers of datums. Op de website van AP meer over de analyse.

Het tweede satellietbeeld, maar dan ingezoomd. Hierop zijn de lange graven te zien volgens AP. © AP
Het tweede satellietbeeld, maar dan ingezoomd. Hierop zijn de lange graven te zien volgens AP.

Verslaggevers van AP waren de laatste internationale journalisten die in maart aan de zware beschietingen ontsnapten. Vlak daarna namen Russische troepen de stad in.

Het lukte de journalisten om contact te leggen met inwoners uit Marioepol die nu onder Russische bezetting moeten leven.

'Alles is vernietigd'

"Het is horror. Waar je ook kijkt, hoe je ook kijkt", zegt Lydya Erashova, die in juli even terugkeerde naar de stad en later naar Canada vluchtte. "Alles is zwart, alles is vernietigd." In maart had ze haar 5-jarige zoon en haar nichtje zien sterven door een Russisch bombardement.

Marioepol met de belangrijke haven aan de Zee van Azov en op slechts 40 kilometer van de Russische grens, lag vanaf de eerste dag van de invasie in het vizier van het Kremlin. De stad werd meedogenloos hard getroffen door luchtaanvallen en artillerie. Marioepol weigerde 86 dagen lang toe te geven. Dat verzet had een hoge prijs, concludeert AP. Video's en satellietbeelden laten zien dat de raketten hun sporen hebben achtergelaten op bijna elk gebouw in de stad.

De Russische bezetting heeft families en vrienden in tweeën verdeeld, schrijft het persbureau: zij die bleven en zij die vluchtten. 

Zoals Ivan Kalinin. Zijn vrouw en ongeboren kind kwamen om bij de Russische luchtaanval op de kraamkliniek. In maart gingen beelden van dit bombardement de wereld over. Zijn ouders en die van zijn omgekomen vrouw wonen nog in Marioepol, hij zelf is gevlucht. "Ik val iedere dag in slaap in de hoop dat dit een droom is. En ik word wakker met het besef dat het een realiteit is."

Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïne