Weigeren Leopard-tanks

Het besluiteloze Duitsland is nu lachertje van Europa, is dat terecht?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHet besluiteloze Duitsland is nu lachertje van Europa, is dat terecht?
RTL

Duitsland weigert vooralsnog Leopard 2-aanvalstanks aan Oekraïne te leveren. Dat komt het land op een hoop kritiek te staan. Vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne zijn de Duitsers terughoudend. Ze worden gezien als het lachertje van Europa. Maar is dat terecht?

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, nu bijna een jaar geleden, staat het imago van Duitsland er niet goed op. De Duitsers begonnen nogal klungelig met hun steun aan het Oekraïense leger. Er werden eerst maar 5000 helmen geleverd en geen wapens, niks. Na flink wat hoongelach uit Europa maakte Duitsland een ommezwaai en nu is het na de VS de grootste leverancier van wapentuig aan Oekraïne.

''Het is eigenlijk heel simpel'', zegt correspondent Jeroen Akkermans in Berlijn. ''Duitsland is zeker niet het sukkeltje van de klas als het gaat om wapenleveranties aan Oekraïne''. Het wordt volgens hem allemaal zo geframed. ''Duitsland wordt in een kwaad daglicht gezet. Met name door de Britse media. Kijk, de Britten sturen zelf ook maar 14 Challenger-tanks. Symboolpolitiek is dat. Over de Amerikanen hoor je ze niet. Die leveren ook geen krachtige Abrams. Om over de relatief beperkte militaire hulp van de Fransen nog maar te zwijgen.'' 

Van helmen tot Patriots

Duitsland is na de VS het land dat de meeste militaire steun naar Oekraïne stuurt. De Duitsers hebben er ruim 12,5 miljard euro voor uitgetrokken. Tot nu toe levert Duitsland alleen wapens waar Oekraïne zich mee kan verdedigen: 

Patriot-luchtafweersystemen, IRIS-T-luchtafweersystemen, drone-afweersystemen, Gepard-luchtafweertanks, Pantserhouwitsers (pantservoertuig), Marder-pantservoertuigen, gepantserde bergingsvoertuigen, raketwerpers, wapens en munitie en helmen.

Nederland maakt dit jaar 2,5 miljard euro vrij voor steun aan Oekraïne. Eerder stuurde Nederland al onder meer pantserhouwitsers, luchtafweerraketten, pantservoertuigen, munitie en radarapparatuur.

'Uitstel, geen afstel'

Waarom er juist zoveel kritiek op Duitsland is, komt door het (nog) niet willen leveren van Leopard aanvalstanks. Akkermans: ''Het is geen afstel, maar uitstel. Die tanks gaan er komen. Alleen wanneer? Duitsland zoekt een eigen moment uit.''

In Duitsland wordt volgens Akkermans alles in het werk gesteld om de Leopards te leveren. Het aantal stuks wordt gecontroleerd, de systemen, de logistiek en bevoorrading. De intentie is er. ''Polen heeft ook Leopard-aanvalstanks. Duitsland heeft Polen toestemming gegeven om Oekraïners ermee te laten trainen. Dat doe je niet als je stiekem nog twijfelt over de inzet.''

Protest in Berlijn gisteravond na het besluit om de Leopard-tanks niet te leveren.© Reuters
Protest in Berlijn gisteravond na het besluit om de Leopard-tanks niet te leveren.

Landen die Leopards in hun krijgsmacht hebben, mogen die tanks niet zomaar aan Oekraïne leveren. Leopard-tanks worden in Duitsland gefabriceerd en dus moet Duitsland volgens de regels toestemming geven. In Berlijn werd gisteravond gedemonstreerd omdat de regering daar zo lang over doet. 

In Oekraïne vallen elke dag onschuldige slachtoffers. Toch komt Duitsland niet over de brug met tanks. Ongelofelijk, vinden de betogers. Sarcastisch stond een demonstrant persbureau Reuters te woord: "Het is voor onze bondskanselier Scholz nóg te vroeg om Leopard-aanvalstanks te sturen naar Oekraïne.'' De man snapt er niks van. Andere betogers scandeerden: 'Stuur de Leopards'.

Bondskanselier Olaf Scholz blijft er nuchter onder. Akkermans: ''De Duitsers zeggen dat de leverantie van munitie op dit moment urgenter is.'' Het Oekraïense leger verbruikt maandelijks zo'n 100.000 stuks munitie. Dat zou meer zijn dan Europa en de VS samen in een maand produceren. ''De nieuwe Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, wil dan ook als eerste vooral de productie van munitie verhogen'', aldus Akkermans.  

Bondskanselier Olaf Scholz bij een Leopard 2-tank.© ANP
Bondskanselier Olaf Scholz bij een Leopard 2-tank.

Dat Duitsland traag is, beaamt Akkermans. ''Het gaat hier om besluiten over de Duitse rol aan het front. Het 'Nie wieder Krieg' - nooit meer oorlog - zit de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog in de genen.''

Het is een groot goed waar de Duitsers moeilijk afstand van kunnen doen. Akkermans:' 'Het volk dat altijd gebukt ging onder het oorlogsverleden beseft dat het zich niet langer afzijdig kan houden. Het moet zich oprichten als verdediger van de mensenrechten die in artikel 1 van de Duitse grondwet zijn verankerd.''

Kritiek op het land over wapenleveranties aan Oekraïne geloven ze dan ook wel. Duitsland heeft al veel militair materieel gestuurd en er komt nog meer aan.
 

Via Instagram vroegen we jullie welke vragen jullie hebben over de oorlog in Oekraïne. Er kwamen er honderden binnen. Correspondent Olaf Koens is in Oekraïne en beantwoordt de meest prangende vragen.
Lees meer over
Olaf ScholzVolodymyr ZelenskyDuitse BondsdagBuitenlandse politiekOekraïneDuitslandVerenigde StatenGroot-Brittannië