Plasticvervuiling

Onze afgedankte kleding verpest in Kenia het milieu

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Screenshot RTL NieuwsOnze afgedankte kleding verpest in Kenia het milieu
RTL

Afgedankte kleding uit onder andere Nederland veroorzaakt ernstige plasticvervuling in Kenia. Uit een vandaag verschenen rapport van de Changing Markets Foundation blijkt dat een deel van vuile en beschadigde kleding als brandstof voor oventjes wordt gebruikt, in de Nairobi-rivier terechtkomt en op uitpuilende stortplaatsen.

De organisatie spreekt van een 'afvalstroom onder de radar' en pleit voor een verbod. De grote hoeveelheden kledingafval worden volgens het rapport slecht verwerkt. De onderzoekers wijzen erop dat microplastics uit kleding daardoor grond, lucht en water vervuilen en uiteindelijk ook in de oceaan terechtkomen. De Nairobi-rivier mondt uit in de Indische Oceaan.

Miljoen kilo uit Nederland

Het gaat om miljoenen kledingstukken die Nederlanders en andere Europeanen hebben afgedankt en worden verscheept naar het Afrikaanse land. In 2021 werden ongeveer 900 miljoen gebruikte kledingstukken naar Kenia verscheept, becijferen de opstellers van het rapport.

Vanuit Nederland werd in het onderzochte jaar ruim een miljoen kilo aan gebruikt textiel naar Kenia geëxporteerd, in totaal zo'n 5,4 miljoen kledingstukken.

Milieuvervuiling eist wereldwijd negen miljoen levens per jaar
Lees ook

Milieuvervuiling eist wereldwijd negen miljoen levens per jaar

Gezondheidsrisico's

Een aanzienlijk deel, mogelijk zelfs de helft, van alle gebruikte kleding die Kenia importeert moet als afval worden aangemerkt. Handelaren in Kenia proberen de beste kledingstukken door te verkopen voor een zacht prijsje. Vodden die overblijven worden uiteindelijk vaak verbrand, bijvoorbeeld door pindabranders, vertelden handelaren aan de onderzoekers.

Door het verbranden van kleding gaan plasticdeeltjes de lucht in en ademen inwoners de rook in. "Dat levert onvermijdelijk gezondheidsrisico's op", schetsen de onderzoekers. Diverse afvalsorteerders vertelden de onderzoekers dat ze astma of andere ademhalingsproblemen hadden.

Meer over het onderzoek:

  • De onderzoekers bekeken onder meer Europese exportgegevens en lieten twee Keniaanse organisaties ter plaatse inspecties uitvoeren.
  • Ze bezochten stortplaatsen, fotografeerden bergen afgedankt textiel in rivierwater en spraken met kledinghandelaren en arbeiders.
  • Nederland voert ongeveer 8 procent uit van de miljoenen tonnen aan tweedehands textiel die ieder jaar de EU en het Verenigd Koninkrijk verlaten.
  • Duitsland, het land met de meeste inwoners, staat bovenaan de lijst met bijna een kwart van het totaal.
  • Naast Kenia zijn Ghana, India, Nigeria en Pakistan grote importeurs van afgedankte kleding.
  • Volgens de opstellers van het rapport is duidelijk dat rijke, noordelijke landen 'actie moeten ondernemen om te stoppen met het sturen van textielafval naar het mondiale zuiden'. 
Om ons aardgasverbruik omlaag te brengen mogen kolencentrales weer op volle toeren gaan draaien.
Lees meer over
MilieuvervuilingMilieugevaarlijke stofNatuur & MilieuKlimaatKledingDuurzaamheidKenia