Nergens ter wereld worden zo weinig kinderen geboren als in Zuid-Korea
Zuid-Korea heeft zijn eigen record van laagste vruchtbaarheidscijfer ter wereld nog wat scherper gesteld. Het gemiddeld aantal verwachte kinderen per vrouw in het Aziatische land is vorig jaar gedaald tot 0,78, meldt het nationale bureau voor de statistiek van het land.
In 2021 - het vorige recordjaar - was het nog 0,81. In 2020 registreerde Zuid-Korea voor het eerst meer sterfgevallen dan geboortes.
Vruchtbaarheidscijfer
- Het vruchtbaarheidscijfer is het gemiddelde aantal geboren kinderen per vrouw tijdens haar vruchtbaarheidsperiode.
- Een land moet een vruchtbaarheidscijfer van 2,1 hebben om de populatie stabiel te behouden.
- Een te laag vruchtbaarheidscijfer zal in de toekomst zorgen voor te weinig werkende inwoners tegenover een grote groep ouderen in de bevolking.
- Een vruchtbaarheidscijfer hoger dan 2,1 zou zorgen voor een toename van de populatie van een land en afname van de gemiddelde leeftijd.
Vruchtbaarheidscijfer Nederland
In Europa is het vruchtbaarheidscijfer ook relatief laag. Er worden gemiddeld 1,6 kinderen verwacht per vrouw.
Ook in ons land daalde het aantal verwachte kinderen per vrouw het afgelopen jaar tot 1,49, een trend die in 2010 is ingezet. Maar de Nederlandse bevolking groeide wel door migratie.
Aanmoedigen
Economische onzekerheid is voor veel gezinnen een reden om geen kinderen te krijgen. Volgens demografen beginnen Europese vrouwen laat aan kinderen.
Om vergrijzing tegen te gaan, proberen meerdere Europese landen hun burgers aan te moedig meer kinderen te krijgen. Zweden biedt bijvoorbeeld een betaald ouderschapsverlof van 240 dagen aan voor beide ouders.
In 2017 publiceerde het ministerie van Volksgezondheid in Polen een YouTube-video waarin burgers worden gevraagd om zich te vermenigvuldigen als konijnen.